top of page

Tekstiilihuolto: etikka huuhteluaineena

Emäksinen pyykinpesuaine avaa pesun aikana tekstiilin kuidut, jotta lika irtoaa. Pesun päätteeksi kuidut on hyvä saada myös sulkeutumaan, jotta tekstiili pitää värinsä, pysyy pehmeänä ja hylkii likaa paremmin.

Tavallinen väkiviinaetikka on hapanta ja sopii tehtävään erinomaisesti. Se soveltuu myös hajusteyliherkille. Väkiviinaetikka valmistetaan ohrasta käymisteitse eikä sitä pidä sekoittaa etikka-nimellä myytävään tuotteeseen (joka tehdään maaöljystä ja etikkahaposta), vaikka puhekielessä molemmista käytetään samaa nimitystä.


Toisin kuin huuhteluaineet väkiviinaetikka soveltuu hoitamaan myös urheiluvaatteita sekä tekstiilejä, jotka sisältävät elastaania. Pistävää hajua ei kannata säikähtää, sillä se haihtuu tekstiilin kuivuessa. Halutessaan etikkaan voi lisätä eteerisiä öljyjä tai vaikkapa sitruunan kuorta ja rosmariinia (ne eivät vaikuta huuhtelutulokseen, mutta tuoksuvat ja näyttävät kivalta). Kaupoista on myös saatavilla valmiita pyykkietikoita, jotka ovat valmisteesta riippuen joko vedellä laimennettua etikkahappoa erilaisin lisäainein ja hajustein tai parhaimmassa tapauksessa aidoilla eteerisillä öljyillä parfymoitua väkiviinaetikkaa. Yliherkkyys- tai allergiaoireita saavan kannattaa lukea valmiiden pyykkietikoiden valmistusaineluettelo tarkkaan, sillä osassa käytetään samoja pitkäkestoisia ja tekstiilikuituihin kertyviä hajusteita kuin huuhteluaineissa.


Edullinen ja allergiaystävällinen DIY-versio pyykkietikasta on helpoimmillaan 2–3 rkl väkiviinaetikkaa pesukoneen huuhteluainelokeroon (ja muutama tippa valitsemaasi eteeristä öljyä sekaan). Etikkaa ei happamuutensa takia suositella käytettäväksi ajastettuihin pesuihin, joissa kone käynnistyy esim. 6 tuntia ajastamisen jälkeen eikä pesukoneisiin, jotka annostelevat pesu- ja huuhteluaineen automaattisesti.


Luontoystävällisyytensä lisäksi väkiviinaetikan käyttö huuhteluaineena on mukava tapa huomioida toiset ihmiset, vaikkei itse saisikaan yliherkkyysoireita huuhteluaineissa olevista hajusteista. Samalla myös pyykinpesukone raikastuu.


Huomaa ero eteeristen öljyjen ja tuoksuöljyjen välillä: Eteeriset öljyt ovat luonnollisia tuotteita, joita saadaan kasvien eri osia mekaanisesti puristamalla tai höyrytislauksella, kun taas tuoksuöljyt ovat keinotekoisia hajusteita, joissa käytetään luonnollisia ja synteettisiä aromiaineita. Suosittelemme käyttämään eteerisiä öljyjä.

Purkillinen pyykkietikkaa, jossa sitruunankuoria ja rosmariinia hajusteena.
Ruuanlaitosta ylijääneet sitruunankuoret tuovat hyvää tuoksua pyykkietikkaan. Kuoret ja mahdollinen hedelmäliha siivilöidään pois ennen pyykkietikan käyttöä.

Pyykkietikka on monikäyttöistä

Tekstiilienhuollon lisäksi pyykkietikka sopii moneen muuhunkin kodin puhdistustoimeen.

  1. Yleispesuaineeksi: laimenna väkiviinaetikkaa/pyykkietikkaa vedellä suhteessa 1:9. Tällä pesuaineella voit pestä useimpia kodin pintoja poislukien alumiini-, emali- tai marmoripinnat.

  2. Pesuhuoneen kalkinpoistoon: sama yleispesuun tarkoitettu laimennettu väkiviina-/pyykkietikka poistaa kalkin hanoista ja suihkuseinistä. Enemmän kalkkia keränneet pinnat saattavat vaatia tujumman liuoksen, voit kokeilla esim. 1:3 sekoitussuhdetta.

  3. Silityssuihkeena: yleispesuun tarkoitettu laimennettu väkiviina-/pyykkietikka auttaa silottamaan vaatteet helpommin ja poistavat myös sähköisyyttä. Älä laita silityssuihketta silitysraudan vesisäiliöön, älä myöskään jätä sitä pitkäksi aikaa suihkepulloon (suihkepullojen mekanismi rikkoutuu pitkäaikaisesta kontaktista väkiviinaetikan kanssa)

  4. Ikkunanpesuaineena: lisää vesisankoon muutama tippa käsitiskiainetta ja loraus väkiviinaetikkaa.


Tiedotustiimi | NextiiliComentários


bottom of page