top of page

Pesukoneen puhdistus

Puhtaalla koneella tulee puhdasta pyykkiä. Pelkästään matalien lämpötilojen pesuohjelmia käytettäessä pesukone ei puhdistu riittävästi ja tunkkaista “tiskirätin hajua” saattaa muodostua vaatteisiin heti pyykkäyksen jälkeen ja eritoten silloin, jos pyykit jäävät märkinä lojumaan koneeseen. 

Kuinka huolehtia, että pesukone pysyy puhtaana ja raikkaana

 1. pese aina silloin tällöin esim. lakanapyykkiä 90 C°:ssa. 

 2. käytä väkiviinaetikkaa huuhteluaineena.

 3. ota pestyt pyykit heti pois koneesta pesuohjelman päätyttyä.

 4. jokaisen pesukerran jälkeen jätä pesukoneen luukku ja pesuainelokero hieman raolleen, niin rumpu pääsee kuivamaan. 

 5. tyhjennä ja puhdista pesukoneen nukkasihti säännöllisin väliajoin. Kaikissa koneissa ei ole nukkasihtiä, joten perehdy oman koneesi käyttöohjeisiin.

 6. muista pyyhkiä puhtaaksi myös pesukoneen luukun tiivisteet

 7. aika-ajoin myös pesuainelokero on syytä puhdistaa (useimmissa malleissa sen saa irti, jolloin puhdistus käy helposti)Mitä tehdä, jos pyykinpesukone haisee pahalta?

Mikäli pesukone kuitenkin haiskahtaa tai pyykkeihin jää ikävä tunkkaisuus pesuohjelman jälkeen, on syytä suorittaa perusteellinen pesukoneen puhdistus. Tehokkain tapa on pestä kone sitruunahapon avulla – tämä tapa sopii useimmille koneille, mutta tarkista aina ohjekirjasta suositellut toimenpiteet. Sitruunahappoa saa sekä apteekista että ruokakaupoista ja se on edullista ja riittoisaa.

Vinkki: “Tiskirätin haju” on bakteerien aiheuttamaa. Keittiöpyyhkeet ja rätit kannattaa aina käytön jälkeen huuhdella ja rutistaa kuivaksi hyvin, sekä pestä yli 60 C°:n lämpötiloissa, jotta bakteereille ei pääse syntymään edullisia kasvuolosuhteita. Sama haju voi tulla myös vaatteisiin, jotka ovat unohtuneet liian pitkäksi aikaa pesukoneeseen pesuohjelman päätyttyä.


Pyykinpesukoneen pesu sitruunahapolla: 

 1. kaada pesuainelokeroon 100 g/n. 1,3 dl sitruunahappoa ja pese kone tyhjänä 90 C° pesuohjelmalla ilman esipesua.

 2. kaada sitten pesuainelokeroon n. ⅓ normaalista pesuainemäärästä jauhemaista pesuainetta ja pese kone tyhjänä 40–60 C° pesuohjelmalla. VAIHTOEHTOISESTI voit käyttää 90 C°:n pesuohjelmaa tyhjälle koneelle ilman pesuainetta.

Sitruunahappoa kaadetaan pesuainelokeroon
Sitruunahappo on edullinen, tehokas ja ympäristöystävällinen pesukoneen puhdistusaine.

Ruokasoodalla pesukoneen peseminen

Jotkin pyykinpesukoneet voi pestä myös ruokasoodalla, mutta pesutulos ei välttämättä ole yhtä hyvä kuin sitruunahapolla tai ainakin toimenpiteen saattaa joutua toistamaan. 

 1. kaada pesuainelokeroon sama määrä ruokasoodaa kuin käyttäisit pesuainetta täyden koneellisen pesuun.

 2. käynnistä 90 C°:n pesuohjelma tyhjällä koneella.


Kuinka varmistat, että saat puhdasta pyykkiä

Ekologinen pyykkääjä pesee vain täysiä koneellisia, mutta mitä tarkoittaa täysi koneellinen? Se vaihtelee koneesta ja pesuohjelmasta riippuen. Perehdy oman pesukoneesi käyttöohjeisiin, joissa kerrotaan kunkin pesuohjelman suositeltava täyttömäärä. Kun vaatteita on koneessa ohjeistuksen mukaisesti, tulee pesutuloksesta paras mahdollinen. Pesuohjelman päätyttyä ripusta pyykit kuivumaan tai laita ne kuivausrumpuun mahdollisimman pian – näin sekä pyykkisi, että pyykinpesukoneesi pysyvät raikkaina. 


Pesukoneen ohjelmavalitsin
Pyykinpesuohjelmissa on eroja. Tämän koneen Puuvillapesun max. täyttömäärä on 8 kg, kun taas Hienopesun max. täyttömäärä on vain 2 kg. Liian täysi kone ei tee hyvää pesutulosta.

Jenny | Nextiili

 
Comments


bottom of page