top of page

Tekstiilihuolto: marseillesaippua

Miksi käyttää marseillesaippuaa pyykinpesuun?

Yhä useampi ihminen Suomessa kokee olevansa jonkinasteisesti kemikaali- tai hajusteyliherkkä. Vaikka syitä ongelmiin ei välttämättä tiedetä, on moni huomannut oireiden poistuvan kun yliherkkä ei altistu kemikaaleille. Vaatteet ja niiden pesemiseen käytettävät aineet ovat yksi pitkäaikaista altistusta aiheuttavista tekijöistä. Esimerkiksi säilöntäaineet ja hajusteet voivat aiheuttaa ärsytys- ja allergiaoireita kuten päänsärkyä, pahoinvointia, silmä-, limakalvo-, iho- ja hengitysoireita. Perinteiset (varsinkin joutsenmerkittömät) pyykinpesuaineet lisäävät myös ympäristön ja erityisesti vesistöjen kemikaalikuormitusta.


Pesemistä ei aina tai loputtomasti voi välttää, vaikka tuulettaminen onkin oiva keino pidentää vaatteiden pesuväliä, joten yllämainitut syyt huomioon ottaen pyykinpesussa kannattaa suosia biohajoavia pesuaineita. Biohajoavuus tarkoittaa sitä, että aine pilkkoutuu luonnossa pienemmiksi yhdisteiksi – vedeksi, hiilidioksidiksi ja erilaisiksi mineraalisuoloiksi. Nopeasti biohajoaviksi raaka-aineiksi luokitellaan aineet, jotka testeissä pilkkoutuvat 28 päivän sisällä vähintään 60 prosenttisesti. Tällaisia aineita ovat mm. marseillesaippua. Aitoihin marseillesaippuoihin käytetään ainoastaan kasviöljyjä eikä niissä ole väriaineita tai hajusteita, jotka aiheuttaisivat yliherkkyyksiä.


Vihreä marseillesaippua

Vihreä ja valkoinen marseillesaippua saavat värinsä eri kasviöljyjen sekoitussuhteista. Ylempänä vain oliiviöljystä valmistettu vihreä marseillesaippua.
Vihreä ja valkoinen marseillesaippua saavat värinsä eri kasviöljyjen sekoitussuhteista.

Ensisijaisesti ihon puhdistamiseen oliiviöjystä valmistettua vihreää marseillesaippuaa voi käyttää kuiduille, jotka tarvitsevat rasvaisen saippuan. Voit siis halutessasi pestä sillä villaa, silkkiä ja nahkaa. Älä käytä sitä kasvi- tai keinokuituisten tekstiilien pesuun tai konepesuun, sillä ns. ylirasvoitettu saippua jättää jälkeensä rasvajäämiä.


Tiedotustiimissä ei ole testattu vihreää marseillesaippuaa hienoille silkkilaaduille. Pienessä työpaikkakyselyssämme selvisi, että yksi viidestä kyselyyn osallistuneesta käyttää silkin pesuun valkoista marseillesaippuaa, kaksi viidestä suosii ekologista villalle ja silkille tarkoitettua pesuainetta, yksi viidestä pesee hienopyykin Ecoegg-pyykkimunalla ja yksi viidestä pyöräyttää silkkikalsarinsa pesukoneen hienopesuohjelmalla hajusteetonta pyykinpesuainetta käyttäen.


Valkoinen marseillesaippua

Valkoinen marseillesaippua on hellävarainen ja turvallinen vaihtoehto tahranpoistoon. Sitä ei ole tarkoitettu henkilökohtaiseen hygieniaan, vaan pyykinpesutuotteeksi. Se valmistetaan usein käyttäen kookos- tai palmuöljyä, jotka tekevät saippuan rakenteesta kovemman ja pesevämmän kuin oliiviöljypohjainen marseillesaippua. Liuota 10 g saippuaraastetta altaassa erittäin kuumaan veteen ja anna pyykin liota (huomioi, että veden korkea lämpötila ei sovi kaikille vaatteille, joten anna pesuveden hieman jäähtyä ennen pyykin lisäämistä). Hankaa ja huuhtele.


Kissasaippua, eli Le Chat Savon de Marseille

Marketeista saatava “kissasaippua” soveltuu herkkien materiaalien, kuten silkin, villan ja (vesipesun kestävän) mokkanahan puhdistukseen. Sillä voi pestä niin mattoja kuin meikkisiveltimiäkin. Tämä saippua soveltuu hyvin myös tahranpoistoon tai vaikka huovuttamiseen. Le Chat -saippua ei ole tarkoitettu henkilökohtaiseen hygieniaan eikä esim. lemmikkieläinten pesuun. Saippuan valmistuttaja kertoo, että tuotteessa on oliiviöljyn lisäksi ainakin talia. Ainesosaluettelon mukaan siinä on myös <5% fosfonaatteja, joten ympäristön kannalta aito lisäaineeton marseillesaippua olisi parempi vaihtoehto, sillä fosfonaatit sisältävät fosforia, joka rehevöittää vesistöjä fosfaattien tavoin.


Vinkki: jos saippuan ainesosaluettelossa lukee "Sodium Lardate" (sianrasva) tai "Sodium Tallowate" (naudanrasva), ei se ole aitoa marseillesaippuaa.


Kissasaippuaa raastettuna käytettäväksi pyykinpesuun.
Le Chat Savon de Marseille -saippuaa raastettuna pyykinpesua varten.

 

Pyykinpesuaineresepti


30 g valkoista marseillesaippuaa raastettuna

1 l vettä

Korkillinen lasipullo tai -purkki, vetoisuudeltaan vähintään 1 l.

  1. kiehauta 0,5 litraa vettä ja kaada se lasipulloon tai -purkkiin

  2. lisää marseillesaippuaraaste pulloon ja hölskytä pulloa kunnes saippua liukenee veteen.

  3. anna liuoksen jäähtyä 24 tuntia, jolloin saippuavesi hieman sakenee

  4. lisää 0,5 litraa kädenlämpöistä vettä saippuaveden sekaan

  5. nestemäinen pyykinpesuaine on valmista.

Annostus on n. 1 dl/pesukerta. Käsinpesuun voit käyttää myös pelkkää marseillesaippuaraastetta. Tällöin liuota raaste kuumaan veteen ja lisää sitten haaleaa vettä tarpeen mukaan (riippuen pestävästä tekstiilistä) ja pese tekstiilit huolella huuhdellen. (Huuhteluaineista lisätietoa tulevissa postauksissa.)


 

Tiedotustiimi + Loved by NXT | Nextiili

Aiheeseen liittyvät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page