top of page

Tekstiilihuolto: tuulettaminen

Päivitetty: 2. jouluk. 2023

Vaatteen koko elinkaaren aikaisesta ympäristökormituksesta merkittävä osuus koostuu pesemisestä, kuivaamisesta ja silittämisestä. Tuulettaminen on ekologinen ja helppo tapa huolehtia vaatteesta ja pidentää pesuväliä. Se vähentää vaatteen kulumista, sillä silloin tekstiilikuidut eivät altistu hankaukselle. Ennen tuuletusta kannattaa mahdolliset tahrat poistaa paikallisesti.


Tuuletus ulkoilmassa

Paras tuuletussää on hieman kostea. Kosteus poistaa tehokkaimmin hajuja, ja kun tuuletat vaatteen tukevasti henkaroituna säästyt samalla myös silittämiseltä. Parikin tuntia ulkona tuuletusta on hyödyksi, mutta esimerkiksi työvaatteet kannattaa pitää ulkona yön ajan, niin saat raikkaat vaatteet seuraavana aamuna käyttöön. Vuodenajalla ei ole merkitystä tuuletustuloksen kannalta, mutta on hyvä huomioida, että suoraan auringonpaisteeseen tai sateen armoille ei tekstiilejä kannata jättää. Kunnon pakkassäässä esimerkiksi pölypunkit kuolevat vuorokaudessa, joten tuuletuksesta on hyötyä myös petivaatteiden huollossa.Tuuletus sisällä

Kotiin tullessa moni vaihtaa kotivaatteet päälle, jotta työvaatteet saavat levähtää eivätkä ne likaannu kotitöitä tehdessä. Päällä olleissa vaatteissa on aina hieman käytöstä johtuvaa kosteutta, vaikka emme kokisikaan hikoilleemme päivän aikana. Siksi olisi hyvä tuulettaa/kuivata vaatteet esim. pystynaulakossa ennen kuin niitä siirretään vaatekaappiin tai pyykkikoriin. Kosteiden vaatteiden säilyttäminen kasassa tuolin päällä lisää mahdollisia hajuhaittoja ja lian pinttymistä niihin.


Lahjoittajan paras kikka

Eritoten pitkään kaapissa tai vintillä säilytetyissä vaatteissa saattaa olla tietty ummehtunut ominaishaju, vaikka vaatteet olisikin varastoitu pesupuhtaina. Voimakas haju on yksi kierrätyksen estävistä kriteereistä, joten kun haluat varmistaa, että lahjoituksesi voidaan ohjata uudelleen- tai uusiokäyttöön, eikä niissä ole tahroja tai likaa, saat freesattua vaatteet raikkaiksi ulkoilmassa tuulettamalla.


Tiedotustiimi | Nextiili
Comentarios


bottom of page