top of page
Toihin-vintageosastolle.jpg

Meille töihin?

KIINNOSTAAKO TYÖ TEKSTIILIN KIERRÄTYKSEN, VINTAGEN TAI KÄSITYÖMATERIAALIEN PARISSA?

 

 

Avoimet työpaikat

Nextiilistä löydät kivat työkaverit, monipuoliset ja merkitykselliset työtehtävät sekä mahdollisuudet opiskeluun ja itsensä kehittämiseen.

 • Miten lahjoitan tavaraa Nextiiliin?
  Voit tuoda lahjoituksesi (puhtaat, kuivat ja hajuttomat tekstiilit, lue tarkemmat ohjeet täältä) Nextiili-myymälään tai Nekalan ja Lielahden kierrätyskeskuksiin myymälöiden aukioloaikoina. Suurempien tavaraerien kohdalla pyydämme ottamaan etukäteen yhteyttä Nextiilin lajitteluun, puh. 050 353 9173 (arkisin klo 10-15).
 • Pitääkö lahjoitustavarat lajitella itse?
  Jotta lahjoitettu materiaali voitaisiin kierrättää, on kotona hyvä tehdä seuraavanlainen peruslajittelu: 1) valmiiksi puhtaat, hajuttomat ja karvattomat tekstiilit Nextiiliin tulevaan kassiin. 2) likaiset ja/tai haisevat (varastonhaju tai esim. voimakas pesuaineen haju ) pesukoneeseen ja kuivina ja pesupuhtaina Nextiiliin tuotavaan pussiin. Mikäli sinun ei ole mahdollista pestä materiaalia, kuuluu se silloin laittaa sekajätteeseen, sillä silloin se voidaan hyödyntää ainoastaan energiantuotannossa. 3) selvästi sekajätteeseen kuuluvat tekstiilit (esim. käytössä olleet alusvaatteet ja sukat, leikkuujäte/pienet kangastilkut, homeiset ja haisevat tekstiilit –lue tarkempi lista täältä) laitetaan jo kotona sekajätteen mukana jätelaitokselle.
 • Mitä lahjoitetulle tavaralle tapahtuu?
  Lahjoitukset lajitellaan huolellisesti ja kaikki uudelleen- ja uusiokäyttökelpoinen tavara laitetaan myyntiin Nextiiliin ja kierrätyskeskuksiin tai toimitetaan yhteistyökumppanien kautta avustustyöhön. Kierrätykseen kelpaavat materiaalit toimitetaan lajiteltuna kotimaisille yhteistyökumppaneille teolliseen jatkojalostukseen. Kierrätyskelvottomat materiaalit toimitamme energiajakeena Tammervoiman hyötyvoimalaitokselle, jossa siitä tuotetaan sähköä ja kaukolämpöä. Kaatopaikalle emme kuljeta mitään.
 • Mitä myymättä jääneelle tavaralle tapahtuu?
  Myymättä jäänyt tavara pyritään ensisijaisesti vielä tarjoamaan alennettuun hintaan myymälässämme, minkä jälkeen se lahjoitetaan yhteistyökumppaneiden kautta avustustyöhön tai toissijaisesti hyödynnetään materiaaleina sellaisenaan tai ohjataan kierrätystä varten jatkojalostukseen.
 • Viedäänkö vaatteita ulkomaille?
  Uudelleenkäyttöön lahjoittamamme tavara pyritään ohjaamaan mahdollisimman tehokkaasti paikalliseen avustus- ja opetustyöhön yleishyödyllisten toimijoiden kautta. Lahjoitamme vaatteita ja muita materiaaleja mm. tekstiilialan ammattiinopiskelijoille, työpajoille, katkaisu- ja selviämisasemille sekä ensi- ja turvakodeille. Ensisijaisesti lahjoitukset pyritään pitämään Tampereen ja Pirkanmaan alueella ja toissijaisesti Suomessa. Emme ohjaa materiaalia ulkomaille.
 • Minne voin viedä käyttökelvottomat vaatteet ja tekstiilit?
  Nextiiliin voi tuoda myös käyttökelvottomia vaatteita ja tekstiilejä, sillä pesupuhtaina ja kuivina/hajuttomina ne voivat hyvinkin soveltua kierrätykseen esimerkiksi Paimion jatkojalostuslaitoksessa. Märät, homeiset tai ummehtuneet tekstiilit ovat kierrätykseen kelpaamatonta materiaalia ja näin ollen sekajätettä, eikä niitä kannata tuoda Nextiiliin. Myös rikkinäiset kengät kuuluvat sekajätteeseen. Käyttökelvottomia vaatteita otetaan vastaan myös joissakin vaatekaupoissa. Mahdollisuuksien mukaan voit myös itse myydä tekstiilisi kirpputorilla.
 • Miksi kierrättäminen kannattaa?
  Käytetyn esineen ympäristöjalanjälki on uuteen verrattuna minimaalinen. Materiaalien uusiokäyttö puolestaan säästää ympäristöä vähentämällä neitseellisten raaka-aineiden, veden ja energian tarvetta, ja samalla se myös synnyttää uusia tuotteita, palveluita ja teknologioita ja luo siten uusia työpaikkoja. Koska suuri osa teollisuuden raaka-aineista on tuontitavaraa, materiaalien kierrättäminen on myös sijoitus Suomen kansantalouteen.
 • Mihin Nextiilin tuotto menee?
  Kaikki tuotto käytetään Nextiilin toimintaan ja sitä kautta työllistämistyöhön, syrjäytymisen ehkäisemiseen, ekologisesti kestävän tulevaisuuden luomiseen ja kiertotalouden edistämiseen.
 • Saatte lahjoitukset ilmaiseksi, miksi pyydätte tuotteistanne rahaa?
  Vaikka emme toiminnallamme tavoittele voittoa, meidän on silti kyettävä huolehtimaan samat toiminnasta johtuvat kulut kuin kenen tahansa muunkin. Kustannuksia kertyy toimitilojen lisäksi siitä, että meillä on asiantunteva henkilöstö lajittelemassa saamiamme lahjoituksia (yli 300 000 kiloa vuodessa), sillä osa materiaalista on muuta kuin kierrätyskelpoista materiaalia. Paljon vaivaa nähdään siihen, että lahjoitukset valmistellaan joko uudelleenkäyttöön myymälämme tai jonkin muun toimijan kautta tai uusiokäyttöön. Lajittelemme myös uudelleenkuidutettavaksi menevät materiaalit tarkasti eri jakeisiin, jotta mahdollisimman suuri osa saadaan hyötykäyttöön.
 • Millä tavalla kierrätyskeskukset ja Nextiili kytkeytyvät toisiinsa?
  Olemme yhteistyökumppaneita ja toimimme samoissa tiloissa Lielahdessa, osoitteessa Harjuntausta 3A. Nextiili perustettiin vuonna 2015 vastaamaan vaatteiden ja tekstiilien kierrätyksestä Pirkanmaan kierrätys ja työtoiminta ry:ssä, josta se itsenäistyi omaksi yhdistyksekseen keväällä 2021.
 • Kuinka paljon tavaraa käsittelette vuodessa?
  Vuonna 2019 Nextiili käsitteli yli 300 000 kiloa tekstiilejä, joista uudelleenkäyttöön meni 80%, uusiokäyttöön 5% ja energiajakeeksi 15%. Käsiteltävän materiaalin määrä on kasvanut vuosittain keskimäärin 30–35%. Vuoden 2020 vastaavat luvut koronasulusta huolimatta olivat 315 000 kiloa.
 • Keitä teillä on yhteistyökumppaneina?
  Noin 15% meille lahjoitetusta tavarasta lahjoitamme eteenpäin yleishyödyllisille toimijoille kuten Tampereen kaupungille, oppilaitoksille, yhdistyksille, seurakunnille ja kehitysapujärjestöille. Olemme myös mukana valtakunnallisessa Telaketju-hankkeessa kehittämässä teollisen mittaluokan tekstiilikierrätysratkaisua Suomessa. Parhaillaan pilotoimme Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n ja Pirkanmaan Jätehuolto Oy:n kanssa tekstiilin lajittelua jatkojalostukseen. Toimimme yhteistyössä Pirkanmaan kierrätys ja työtoiminta ry:n kanssa ja väyläämme heille käyttökuntoista tekstiiliä.
 • Voinko tulla teille töihin?
  Ehkäpä hyvinkin! Nextiiliin on mahdollista tulla esimerkiksi työkokeiluun, työssäoppimisjaksolle tai palkkatuettuun työhön. Työn ohella tarjoamme tarvittaessa koulutusta, valmennusta, tukea ja ohjausta. Nextiili ry lajittelee tavaroita, ei ihmisiä – meille kaikki ovat lähtökohtaisesti tervetulleita töihin. Tiedustelut sähköpostitse info@nextiili.fi Katso myös avoimet työpaikkamme
 • Keitä teillä on töissä?
  Nextiili työllistää vuodessa noin 18 henkilöä. Osa käy lyhyessä harjoittelussa tai työkokeilussa, toiset taas viipyvät pidempään esimerkiksi palkkatuetussa työssä, oppisopimuskoulutuksessa tai hanketyössä ja osa on vakituisessa työsuhteessa. Koulutustaustaltaan ja työhistorialtaan henkilökunta on hyvin moninainen.
 • Mikä on keräyspalvelu?
  Keräyspalvelu on Nextiilin yrityksille ja muille yhteisöille tarjoama palvelu. Jos teillä on tarvetta esimerkiksi tietyn aikakauden tuotteille tai suurelle määrälle tietynlaisia materiaaleja, lajittelijamme voivat poimia lahjoitusten joukosta tarvitsemanne. Tarjoamme palvelua sekä kaupallisiin että epäkaupallisiin tarkoituksiin. Tutustu palveluun täällä. Lisätiedot arkisin klo 10–15 puhelinnumerosta +358 50 353 9173.
 • Voitteko tarjota puvustusapua taidetuotantoomme?
  Keräämme yrityksille ja yhteisöille esimerkiksi puvustukseen tai rekvisiitaksi. Jos teillä on tarvetta esimerkiksi tietyn aikakauden vaatteille, voimme tarvittaessa järjestää teille erilliskeräyksen. Tiedustelut: Helena Käppi (050 353 9173).
 • Voimmeko tulla tutustumiskäynnille Nextiiliin?
  Totta kai! Ota yhteyttä, niin sovitaan aika. Tiedustelut: Helena Käppi (050 353 9173).
 • Miten yritykseni tai yhteisöni voi osallistua Nextiilin toimintaan?
  Olemme aina avoimia kierrätystä, kiertotaloutta, työllistämistä ja yhteisöllisyyttä edistävälle yhteistyölle. Ota yhteyttä toiminnanjohtaja Sari Tuomaalaan (050 439 2329) ja kerro lisää ideastasi!
 • Yritykseni etsii vaate- ja tekstiilialaa tuntevia työntekijöitä, pystyttekö auttamaan?"
  Todennäköisesti kyllä! Nextiilin työntekijöiltä löytyy monipuolista osaamista erilaisista vaatetukseen ja tekstiiliteollisuuteen liittyvistä työtehtävistä. Ota yhteyttä toiminnanjohtaja Sari Tuomaalaan (050 439 2329), niin mietitään yhdessä, miten voimme olla avuksi.
 • Enter your answer here
annisa-ica-8uTqI_KpC_Q-unsplash_edited.jpg
 
 
Lisätietoja

Jos olet kiinnostunut liittymään työyhteisöömme tai haluat kysyä aiheesta lisää, ota yhteyttä osoitteeseen rekry(a)nextiili.fi

bottom of page