top of page

Tekstiilihuolto: kätevä sappisaippua

Sappisaippua on vanhimpia ja tehokkaimpia keinoja poistaa sitkeitä tahroja vaatteista ja kodintekstiileistä. Naudan sapen puhdistava vaikutus huomattiin jo 1700-luvulla. Pelkkä sappineste kuitenkin haisi pahalta, joten joukkoon alettiin 1800-luvulla lisäämään myös saippuaa.

Pala sappisaippuaa kultareunaisella lasilautasella valkoisen pitsimekon päällä
Sappisaippua on kätevä ja tehokas tahranpoistaja. Testasimme sappisaippuapalaa tässä vintagemekossa mahdollisesti kauankin olleeseen tahraan.

Sappisaippuaa on myynnissä sekä nestemäisenä että kiinteänä palana. Vaikka se ei olekaan vegaaninen, on se siitä huolimatta ekologinen ja edullinen ihmeaine, joka tehoaa esimerkiksi hedelmä-, marja, viini-, veri-, öljy-, muste-, meikki-, hiki-, ruoho-, kahvi- ja teetahroille, eli lähestulkoon kaikkiin vaikeasti irtoaviin tahroihin. Sappineste toimii erityisen hyvin myös rasvatahtoihin, koska sillä on kyky emulgoida rasvaa ja tehdä se siten vesiliukoiseksi. 


Sappisaippua poistaa pinttyneimmätkin tahrat hellävaraisesti irti erilaisista tekstiileistä, huonekaluista ja matoista. Se ei värjää eikä vahingoita kankaita, joten se on turvallinen valinta kokemattomammallekin tahranpuhdistajalle.


Tahriutuneen kankaan värinpitävyys kannattaa kuitenkin tarkistaa huomaamattomalla alueella ennen kuin saippuaa levittää laajemmalle alueelle, jotta väri ei pääse leviämään.

Sappisaippuaa voi turvallisesti käyttää suurimmalla osalla materiaaleista, mutta herkimmät materiaalit, kuten silkki ja nahka, kannattaa varmuuden vuoksi jättää rauhaan. 


Näin puhdistat tahran sappisaippuan avulla:


  1. Kostuta kangas (ja sappisaippua, jos käytät palaa).

  2. Hankaa tahraan sappisaippuaa.

  3. Anna saippuan vaikuttaa hetki.

  4. Huuhtele kangas vedellä ja pese pesukoneessa tai käsin tuotteen pesuohjeen mukaan.

  5. Toista tarvittaessa.Sanna | Nextiili

Comments


bottom of page