top of page

Kenkähuolto: ohjeet nahka-, kumi- ja kangaskengille

Säännöllisellä huollolla saamme pidennettyä kenkiemme elinkaarta huomattavasti, vaikka aikaa yksittäiseen huoltokertaan ei menisi muutamaa minuuttia pitempään. Kuinka sitten toimia, kun eri materiaaleilla on eri vaatimukset myös huollon suhteen ja aina menee sekaisin, mitä millekin kenkäparille pitäisi tehdä? Kokosimme muistin virkistykseksi ohjeet nahka-, kumi-, ja kangaskengille, ja testasimme niitä omiin ja Nextiiliin lahjoitettuihin kenkiin.

Pintanahkakenkien huolto

Pintanahkakengät eivät pidä kosteudesta eivätkä sovellu vesipestäviksi, joten niiden hoidossa täytyy käyttää muita metodeja. Suoritimme aikaa nähneille (hieman laiminlyödyille) mustille nahkamaihareille ja ruskeille ahkerassa käytössä olleille nilkkureille perushuollon allaolevan listan mukaisesti.

 1. nauhat pois

 2. nauhojen pesu saippuavedellä

 3. kenkien harjaus/pyyhintä kostealla liinalla – irtolika pois

 4. lankkaus värillisellä kenkälankilla ja huolellinen kiillotus (n. 1 krt/kk)*

 5. kenkävaha kengän kärkiin ja kantaosiin*

 6. kosteussuojasuihke (n. 1 krt/vko tai kelin mukaan)*

 7. pohjalliset pois + pohjallisten pesu tai vaihto (huom. pahviset kengänpohjat eivät kestä kosteutta)

 8. jos kengässä on karvavuori, sitä voi harjata vaateharjalla

 9. jos kengät kaipaavat raikastusta, tee ruokasoodakäsittely


*Aktiivikäytössä olevien pintanahkakenkien lankkaus olisi hyvä suorittaa n. 1 krt/kk ja halutessaan lankkaamisen jälkeen suojata kengän kannat ja kärjet naarmuilta ja kolhuilta kenkävahalla. Kosteussuojasuihketta suositellaan käytettäväksi n. 1 krt/vko tai kelin mukaan, eli loskasäähän läksiessä kannattaa nahkakenkiin suihkauttaa vettä hylkivä kerros suoja-ainetta, niin kengät pysyvät paremmassa kunnossa.

Molemmat kenkäparit virkistyivät silminnähden. Kenkähuolto palautti sekä värin että kiillon kenkiin ja molemmat tuntuvat taas kuin uusilta. Eritoten ruskeiden nilkkureiden pinta oli kovin huokoisen näköinen, minkä kenkälankki tasoitti kyllä hyvin. Vahaa emme laittaneet kummassakaan tapauksessa, mutta jahka ehdimme, on sekin työlistalla.


Kumisaappaiden huolto

Kumisaappaita ei tulisi säilöä pitkään likaisina, vaan ne olisi hyvä pestä jokaisen käytön jälkeen. Kumisaappaat pysyvät pidempään käyttökelpoisina, kun niitä hoidetaan kuminhoitoaineella ja säilytetään valolta sekä kuumuudelta suojattuna. Hoitamattomana luonnonkumi kuivuu ja hapertuu. Silikonia sisältävä kuminhoitoaine on kehitetty erityisesti kumisaappaille. Hoitoaine palauttaa kumin alkuperäisen kiillon ja säilyttää sen elastisuuden, tekee pinnasta likaa hylkivän ja suojaa tuotetta kuivumista ja halkeilua vastaan.


Testasimme seuraavan ohjeen mukaisesti mitä kuminhoitoaine tekee vanhoille vintagekumppareille:

 1. kumisaappaiden pesu pehmeää harjaa käyttäen, lämpimällä vedellä ja miedolla saippualla. 

 2. saappaiden kuivatus huoneenlämmössä

 3. kuminhoitoaineen levittäminen saappaan pintaan


Mielestämme kuminhoitoaine syvensi saappaiden väriä ja toi materiaaliin elastisuutta lisää. Näissä kengissä ei ollut näkyvissä hapertumia, mutta kumi pehmeni sen verran käsittelystä johtuen, että voisi ajatella materiaalin kestävän hyvänä vielä pitkään.


Kangaskenkien huolto

Kangaskengät soveltuvat hyvin päivittäiseen käyttöön, sillä ne ehtivät kuivua yön aikana. Suomen oloissa ne kuitenkin soveltuvat vain kesäkeleille. Kenkien pesu on tarpeen, kun katupöly ja muu lika on tarttunut kangaspintaan.


Toimi näin:
 1. Poista nauhat ja mahdolliset pohjalliset. Pese nauhat pesukoneessa muun pyykin mukana. Pohjalliset voi materiaalista riippuen myös pestä tai niille voi tehdä raikastuksen pakastamalla tai ruokasoodakäsittelyllä. Huonokuntoiset pohjalliset kannattaa vaihtaa uusiin.

 2. Harjaa kengistä irtonainen lika pois.

 3. Pese kengät viileässä vedessä, mieluiten käsin. Kangaskengät voi pestä myös pesukoneessa melko huoletta, mutta on hyvä tiedostaa, että konepesu kuluttaa kenkiä. Erityisesti liimaukset, ja lisäksi myös joissain kengissä käytetyt pahviosat, voivat kärsiä konepesussa. 

 4. Puhdista kenkien kumiosat puhdistuskivellä tai pyyhekumilla.

 5. Kuivaa kengät huoneenlämmössä. Kengät eivät käpristy kuivuessaan, jos täytät ne sanomalehtimytyllä.

 6. Lopuksi suojaa kangaskengät niille sopivalla suojasuihkeella.


Kuminhoitoaineen levittäminen tennarin kumiosiin
Kuminhoitoainetta voi käyttää myös tennareiden reunaosien hoidossa. Pese ensin reunat puhtaaksi liasta, anna kuivua ja levitä sitten hoitoaine.

Kuinka muutoin voit pitää jalkineistasi huolta? Lue täältä vinkit kenkien käyttöiän pidentämiseen.Tiedotustiimi + Loved by NXT | Nextiili

Comments


bottom of page