top of page

Hajunpoisto vaatteista ja kengistä

Päivitetty: 20. jouluk. 2023

Onko käsissäsi uskomaton kirpputorilöytö, mutta sen kainaloihin on pinttynyt ikävä hien haju, tai siinä on päänsärkyä aiheuttava voimakas tuoksu muistona hajusteellisista pesu- ja huuhteluaineista? Onko vintagejuhlapukusi varaston kätköistä saanut kaverikseen ummehtuneen ullakon ominaishajun? Suoraan pyykkikoneesta otetut vaatteet haisevat tunkkaiselle? Syitä vaatteiden häiritsevään hajuun on monia, mutta onneksi keinoja hajunpoistoon löytyy vähintään yhtä paljon.

Nainen pitelee nenäänsä ja roikottaa nahkakenkiä ilmassa
Ruokasooda poistaa nahkakengistä hajut parhaimmillaan parissa päivässä

Hajunpoisto pesemällä

Vaatteen pesu on aina tehokas tapa ryhtyä taltuttamaan hajuja. Pesu kannattaa suorittaa korkeimmassa mahdollisessa lämpötilassa, jonka vaate kestää. Käytä huuhteluaineen sijaan pyykkietikkaa.


Hajunpoisto tuulettamalla ja pakastamalla

Kaikille vaatteille pesut ja liotukset eivät sovi. Mikäli vaatetta ei voi pestä, on hyvä aloittaa tuuletuksesta tai vaatteen pakastamisesta. Tuulettamisesta voit lukea täältä. Pakastaminen on helppoa vuodenajasta riippumatta: tarvitset vain tiiviisti suljettavan pussin tai muun astian sekä pakastimen. Laita pakastettava vaate pussiin ja sulje pakkaus tiiviisti. Säilytä pakastimessa vähintään 24 h. Voit pakastaa myös märkiä vaatteita, mutta pakastusajan kuluttua anna vaatteen sulaa huoneenlämmössä ja huolehdi, että se pääsee kuivumaan sen jälkeen ilmavasti joko sisällä tai ulkona. Mahdollisuuksien mukaan hyödynnä myös ulkosalla paukkuvat pakkaset tekstiilien hajunpoistossa.Hajunpoisto etikalla

Vaatteen ollessa vesipestävä voi sitä liottaa 0,5–2 tuntia vesisaavissa, johon on sekoitettu 1 dl väkiviinaetikkaa 10 litraan haaleaa/viileää vettä. Liottamisen jälkeen voi vaatteen pestä tavalliseen tapaan. Tämä on hyvä tapa saada myös treenivaatteiden hiki pois. Kun liotat treenivaatetta heti käytön jälkeen etikkakylvyssä, huuhtaiset ja ripustat kuivumaan, raikastuu vaate jo sen verran, että voit hypätä pari pesua yli ja pestä sen vasta esim. kolmannen käyttökerran jälkeen. 


Laimennettua väkiviinaetikkaa voi suihkuttaa suihkepullosta vaatteen nurjalle puolelle. Tämä on kätevä kikka vaikeasti pestäville tuotteille, kuten villakangas- tai pikkutakeille. Suihke toimii myös esim. treenikassien tai huonekalujen hajunpoistoon, mutta se pikaraikastaa myös ohuemmat tekstiilit, kuten paitapuserot ja juhlavaatteet. Sekoitussuhde tällöin on 1 osa väkiviinaetikkaa ja 1 osa vettä.

Etikan käytöstä voit lukea lisää täältä.


Hajunpoisto ruokasoodalla

Samaan tapaan kuin etikkaa, voi ruokasoodaa käyttää liotusvedessä hajunpoistajana vesipesun kestäville vaatteille. Sekoita n. ½–1 dl ruokasoodaa 5 litraan haaleaan vettä. Liota yön yli tai ainakin joitakin tunteja ja pese sitten vaate normaalisti. 


Kuivana ruokasoodaa voi ripotella esim. kenkien sisään, jonka jälkeen kengät pakataan ilmatiiviisti laatikkoon/pussiin ja annetaan ruokasoodan vaikuttaa 1–2 vuorokautta. Vaikutusajan jälkeen ruokasooda imuroidaan huolellisesti pois kengistä. Käsittely toistetaan tarvittaessa. Muille tuotteille, kuten huonekaluille tai matoille ruokasoodaa voidaan sirotella suoraan tekstiilin pintaan ja antaa vaikuttaa yön yli. Sen jälkeen imuroiden tai vaateharjalla harjaamalla poistetaan ruokasooda pinnoilta. 


Hajunpoisto kahvilla

Hajunpoisto vaatteista ja kengistä onnistuu myös kahvilla, sillä kahvi neutralisoi ja poistaa hajuja. Kaada kahvinpuruja tai -papuja astiaan, jonka laitat samaan ilmatiiviiseen laatikkoon hajunpoistoa tarvitsevan vaatteen kanssa. Anna vaikuttaa yön yli tai pidempään ja toista tarvittaessa vaihtaen kahvi aina tuoreeseen, sillä tuore kahvi sitoo hajuja paremmin itseensä.


Kahvinpapuja ja tekstiilejä muovilaatikossa
Kahvi on rasvainen ja värjäävä aine, joten sitä ei koskaan kannata laittaa suoraan puhdistettavalle tuotteelle, vaan aina omaan astiaansa.


Hajujen ennaltaehkäisy

Toimivat arkirutiinit: Tuuleta vaate käyttökertojen välillä. Anna kengille lepopäivä aina käytön jälkeen.


Säilytä oikein: Vaatteisiin voi pinttyä epämiellyttäviä tuoksuja myös säilytyksessä ja varastoinnissa. Hajuja voi estää kiinnittämällä huomiota siihen, miten ja missä vaatteita säilyttää. Vaatteiden on hyvä antaa kuivua täysin pesun jälkeen, ennen kuin niitä viikkaa kaappiin. Myös tarpeeksi väljä säilytys ja hyvä ilmanvaihto antaa vaatteille raikkaan tuoksun. Muista säilyttää puolipitoiset vaatteet erillään puhtaista ja anna niiden myös kuivahtaa kunnolla käyttökertojen välillä. 


Huolehdi pesukoneen puhtaudesta: Puhtaalla koneella saa puhdasta pyykkiä. Varsinkin pääasiassa matalilla lämpötiloilla pestäessä kannattaa ottaa pesukoneen peseminen kodinhoidon rutiineihin ja tehdä kunnon puhdistus vähintään kerran pari vuodessa.


Tiedotustiimi + Loved by NXT | Nextiili


Commenti


bottom of page