top of page

Kenkähuolto: vinkit jalkineiden käyttöiän pidentämiseen

Suomen neljä vuodenaikaa laittavat jalkineemme kovalle koetukselle. Kosteus, pakkanen, rapa, katupöly ja auringon valo koettelevat niitä todella.

Kenkien käyttöikää voi pidentää säännöllisellä puhdistuksella ja huollolla. Huoltotapaan vaikuttaa kenkien materiaali ja käyttötarkoitus. Mikäli ostat kengät uutena, voit jo ostaessasi kysyä myyjältä tai suutarilta juuri niille sopivat huolto-ohjeet ja hoitoaineet.


Kengät ja kenkähuoltotarvikkeita lattialla
Kenkähuolto on helppoa – se on pieniä asioita päivittäin.

Poista lika tuoreeltaan

Nyrkkisääntönä on puhdistaa lika ja pöly aina mahdollisimman tuoreeltaan. Käyttökenkiä tulisi olla useampi pari, jotta niillä olisi aikaa levätä ja kuivahtaa käyttökertojen välissä huoneenlämmössä (muistathan, että missä voi sulaa, siellä nahka palaa – eli nahkakengät eivät pidä liiasta kuumuudesta). Laita kosteiden jalkineiden sisään sanomalehtipaperia tai lepolesti, jotta kenkä pysyy muodossaan. Myös saappaiden varret on hyvä tukea esimerkiksi sanomalehtirullien avulla. 


Kevyt kenkähuolto kotona ei aina riitä, vaan joskus tarvitaan apua ammattilaiselta. Löytyypä kaapistasi saappaita, sandaaleja, huopikkaita tai virsuja, jalkineiden käyttöikää voi pidentää kiikuttamalla ne ajoissa suutariin, jossa voidaan korjata ja ratkaista monenlaisia ongelmia pohjien tai korkolappujen vaihtamisesta revenneiden saumojen korjaamiseen ja puristavien kenkien venytykseen.Haisulikengät?

Kenkien hajunpoistossa ennaltaehkäisy on tehokkainta. Kannattaa siis suosia hengittäviä kenkiä, irtopohjallisia ja käyttää puhtaita sukkia (ohut merinovillasukka toimii hyvin, sillä se ei hiosta ja on antibakteerinen). 


Päivittäinen kunnollinen jalkojen pesu ja säännöllinen jalkakylpy (esim. omenaviini- tai väkiviinaetikkaa ja vettä) sekä perusteellinen kuivaus molempien jälkeen auttavat pitämään jalkojen bakteerikantaa aisoissa, jolloin hajuja muodostuu vähemmän. Kokeilun arvoisia kikkoja ovat myös kenkädeodorantti tai erilaiset hajunpoistotuotteet.


Vesipestävät kengät voi laittaa ruokasoodakylpyyn (n. ½–1 dl ruokasoodaa viiteen litraan vettä) yön yli ja huuhdella sitten puhtaiksi (toistetaan tarvittaessa).


Nahkakenkiin ja muihin pesua kestämättömiin materiaaleihin voit kokeilla ruokasoodaa kuivana tai kahvinpapuja seuraavasti: sirottele joko ruokasoodaa tai kaada pahvinpapuja huollettaviin kenkiin ja pakkaa kengät tiiviisti muovipussiin. Anna vaikuttaa muutaman päivän ajan, jonka jälkeen imuroi suokasooda tai kaada kahvinpavut pois kengistä. Toista tarvittaessa.  

Rikkinäiset nahkakengät
Jos kenkiä ei voi enää korjauttaa käyttökuntoisiksi, on niille oikea loppusijoituspaikka oman kodin sekajäte.

Kenkien käytöstäpoisto?

Kierrätä vain hyväkuntoiset ja ehjät, itsellesi tarpeettomat kengät myymällä tai lahjoittamalla ne eteenpäin. Rikkinäiset, haisulit ja käyttökelvottomat kengät lajitellaan oman kodin sekajätteeseen.


Tiedotustiimi + Loved by NXT | NextiiliKommentare


bottom of page