top of page

Tahrojen poisto nahasta

Nahka on yksi kulutusta kestävimmistä materiaaleista ja hyvin hoidettuna nahkavaate tai -asuste voi kestää läpi elämän. Pitkä käyttöikä tarkoittaa myös pitkää altistusta sääolosuhteille, lialle ja erilaisille vahingoille, ja joskus eteen tulee väistämättäkin tilanne, jossa lempikenkiin tulee tahra ja silloin harmittaa. 

On mahdollista, että tahrojen poisto nahasta vaatii ammattilaisen apua, mutta kotikonsteillakin voi antaa kengilleen tai muille nahkatuotteille ainakin ensiapua. Olemme koonneet tähän blogitekstiin muutama vinkin tahrojen poistamiseen nahasta. Jokainen nahka ja niissä olevat tahrat ovat erilaisia, joten testaa aina hoitomenetelmää kohtaan, joka ei jää näkyviin, varmistaaksesi ettei käyttämäsi tapa irrota väriä nahan pinnasta tai riko sitä muuten.


Rasvatahrat nahassa

Jos laitat tuoreeseen öljytahraan heti maissitärkkelystä, saat todennäköisesti tahran irtoamaan, sillä maissitärkkelys imee itseensä öljyn nopeammin kuin nahka. Kuivuneet öljytahrat voidaan käsitellä samalla tavalla, mutta tämä menetelmä vaatii enemmän kärsivällisyyttä. Hiero maissitärkkelystä tahraan ja jatka hieromista, kunnes tahra lämpiää. Saatat joutua toistamaan tämän muutamia kertoja, mutta lopulta maissitärkkelys imee ainakin suurimman osan öljystä. Jos sinulla ei ole maissitärkkelystä, voit kokeilla perunajauhoa tai talkkia. Tätä yksinkestaista ja luonnonmukaista keinoa voi kokeilla mihin tahansa öljyiseen tai rasvaiseen tahraan.


Ruskea nahkakenkä, jossa tumma tahra
Nahkakengissä oli tuntemattomasta syystä johtuneita tummia tahroja. Testasimme saako tahrat poistettua viinikivi-sitruunamehu-tahnalla.

Tummat tahrat

Ruoka tai esim. veri voivat jättää nahkaan tummia likatahroja. Yksi kokeilemisen arvoinen puhdistuskeino on viinikivestä ja sitruunamehusta tehty puhdistustahna. Tahnaa hierotaan tahran päälle ja annetaan vaikuttaa kymmenen minuuttia. Lopuksi pyyhkäistään tahna pois saippuavedellä kostutetulla rätillä.


Ensimmäinen käsittelykerta ei välttämättä vielä riitä, vaan tahran poistumiseen voidaan tarvita useampia käsittelykertoja tai pidemmän vaikutusajan. Kannattaa kuitenkin huomioida, että sitruunamehusta ja viinikivestä sekoitettu tahna vaalentaa nahkaa, joten tahnaa tulee levittää huolellisesti vain tummuneelle kohdalle. Esimerkiksi meidän käsittelemissämme ruskeissa nahkakengissä tahnakäsittely tehtiin kolmesti, jotta tummat kohdat vaalenivat riittävästi. Suurin osa tahrasta saatiin pois, mutta huomiona testissämme oli että käsitelty alue kuivui huomattavasti ja kengät vaativat vielä nahanhoitoainetta ja lankkausta ennen käyttöönottoa.Mustetahrat nahassa

Mustetahrat voivat olla vaikeita poistaa nahasta ja eritoten vanhat tahrat vaativat todennäköisesti ammattilaisosaamista. Tuoreeseen mustetahraan voi koittaa mietoa nahanpuhdistustuotetta tai puhdistusalkoholia. Ole silti varovainen, sillä on mahdollista, että se mikä poistaa mustetta irrottaa myös nahan omaa väriä. Kasta pehmeä kankaanpala spriihin ja hinkkaa kevyesti tahra irti. Kuivaa kohta käyttämällä hiustenkuivaajaa pienillä mahdollisella lämpöasetuksella. Älä koskaan kuivata nahkatuotteita ulkona auringonpaisteessa tai saunassa/takan lämmössä.


Vesitahrat nahassa

Puhdas vesikin voi kuivuessaan jättää jälkiä nahkapintaan. Ne voivat olla esimerkiksi vesirenkaita lasinpohjasta tai täpliä kuivuneista vesipisaroista. Jäljet on kuitenkin helppo poistaa, tarvitset vain hieman huoneenlämpöistä vettä ja puhtaan, pehmeän sienen tai rätin. 


Kasta sieni veteen, ja väännä se mahdollisimman kuivaksi. Käsittele koko alue hellästi hieromatta. Tahriintunut alue tarvitsee eniten vettä ja muu alue vähemmän. Älä liota nahkaa, tarkoitus on saada se vain hieman kosteaksi. Kun koko käsitelty alue kuivuu, on tahra poissa. Anna nahan kuivua huoneenlämmössä itsekseen. 


Voit kokeilla tätä tapaa kahvin, teen tai mehun aiheuttamiin tahroihin, mutta sen toimivuus ei ole taattu, koska nesteiden väri voi jättää tahran.


Lähikuva nahkalaukusta, jossa on vesitahroja
Vesitahrat on helppo poistaa nahkapinnasta

Tiedotustiimi + Loved by NXT | Nextiili

Comments


bottom of page