top of page

Koruhuolto: korujen puhdistus ja kiillotus – miksi ja miten?

Vaatteiden lailla myös korut pysyvät parempana ja kestävät kauemmin, kun niitä muistaa huoltaa aika-ajoin. Käytössä korut rasvoittuvat ja alkavat kerätä pölyä ja likaa itseensä. Lika puolestaan aiheuttaa korumetallin kulumista toimien hioma-aineena komponenttien välillä (esim. kaulaketjuissa lenkit liikkuvat toisiaan vasten), eli korun käyttöikä lyhenee. Ylläpitohuolto on helppoa ja nopeaa, mutta pidempään käytössä olleet ja ajan patinaa keränneet koristeet vaativat enemmän vaivannäköä. Joissakin tapauksissa kannattaa viedä koru ammattilaiselle huollettavaksi, mutta myös kotosalla tehty kevyempi huolto on suotavaa. Testasimme erilaisia puhdistus- ja kiilloitusmenetelmiä, jotka ovat suunnattu metallista tehdyille koruille. 


Hopea, messinki- ja alpakkatuotteita pöydällä
Testasimme eri puhdistustapoja sekä koruihin, että muihin metalli- ja jalometalliesineisiin

Ennen korun käyttöä

Tarkista aina, että koru on ehjä. Riipusten ja ketjujen kanssa eritoten kannattaa huomioida lukkojen kiinnityslenkit ja muut liikkuvat osat. Koru on helpommin ja edullisemmin korjattavissa kun kaikki osat ovat tallessa. Myös kruunuistutukset saattavat jäädä kiinni vaatteeseen ja vääntyä, jolloin on vaarana, että istutettu kivi irtoaa. 


Ylläpitohuolto

Viikoittainen pesu käsitiskiaineella ja pehmeällä hammasharjalla poistaa käytössä olleista koruista lian ja rasvan. Erityisesti sormukset ja korvakorut keräävät likaa ja bakteereja, mutta myös kaula- ja rannekorut suositellaan puhdistettavaksi silloin tällöin. Voit huoletta pestä kokometallisia koruja ja esim. emaloituja tai kivellisiä koruja, joissa kivi on istutettu (ei liimattu) paikalleen. Peseminen poistaa lian, muttei hapettumia hopeasta – tummuneet korut vaativat muita keinoja tullakseen uudenveroiseksi.


Puhdistusliinalla puhdistaminen  

Korujen puhdistusliinat käyvät useimmille metalleille. Niillä saadaan esim. kevyet hapettumat pois hopeakoruista. Tarkoituksella tummaksi patinoitujen korujen kanssa kannattaa olla tarkkana ettei tule hanganneeksi kaikkea patinaa pois. 



Liinalla hierotaan korun pintaa, jolloin korun pinta kiillottuu. Koru on aina pestävä liinakäsittelyn jälkeen, jotta puhdistusaineet eivät aiheuta iho-oireita tai esim. värjää tekstiilejä, joihin koru osuu käytössä. Liinoja on erilaisia, mutta useimmat valmistajat eivät kerro mitä aiheita niissä on käytetty. Me testasimme kiillotusliinaa hopealusikkaan, joka oli varsin tummunut. Saimme poistettua osan hapettumista, mutta lopulliseen kiiltoon oli käytettävä Pol-kiillotustahnaa.


Alumiinifoliokylpy

Testasimme hopea- ja alpakkaesineiden kiillotukseen alumiinifoliokylpyä. Siihen tarvitaan teräsastia, alumiinifoliota, kourallinen suolaa tai 2–3 rkl ruokasoodaa sekä kiehuvaa vettä. Kaada kiehuva vesi teräsastiaan, jonka pohjalla on alumiinifoliota ja suolaa sekä kiilloitettavat korut. Vaikutusaika saamamme ohjeen mukaan on muutama minuutti. 



Kylvetettävät esineet alkoivatkin heti silminnähden kirkastua, mutta kahdenkymmenen minuutin jälkeen niissä oli yhä hapettumia nähtävissä. Voisi ajatella, että näin pahasti tummentuneisiin hopeaesineisiin alumiinifoliokylpy ei ole riittävän tehokas. Kiillotimme soljen vielä kiillotustahnalla.


Kiillotusjauhe

Oksaalihappoa sisältävä Sampo puhdistus- ja kiillotusjauhe käy kaikille metallipinnoille. Valmistajan mukaan aine sisältää luonnonmukaisia ainesosia. Testasimme jauhetta messinkisen painosorvatun purnukan kanteen sekä pahasti tummuneen hopeisen korurasian kylkeen.


Toimimme seuraavasti: Vedellä kostutettuun liinaan otettiin hieman jauhetta purkista ja sillä hankasimme korurasian kylkeä ja messinkikantta. Siinä missä jauhe toimi erinomaisesti messinkipintaan, joka alun alkaenkaan ei ollut viimeistelty kiiltäväksi, jätti se naarmuja jälkeensä peilipinnalle aikanaan kiilloitettuun korurasiaan ja se piti kiillottaa uudelleen kiillotustahnalla. Molemmat metallit silti kirkastuivat silminnähden ja helposti.



Hopeisen korurasian peilipinta Sammolla puhdistuksen jälkeen.
Hopeisen korurasian peilipinta Sammolla puhdistuksen jälkeen. Tummentumat ovat poissa, mutta pientä naarmua on ilmestynyt metallipintaan.

Sammon valmistajalla on nestemäistä Kultakiilto-kiillotusainetta kullan ja hopean kiillotukseen, ja se varmasti onkin parempi koruille, kun taas Sampo toimii loistavasti esimerkiksi ruokailuvälineille. Saimme kuulla, että se toimii erinomaisesti myös ruostetahrojen poistoon tekstiileistä ja tulemmekin testaamaan tätä tulevaisuudessa.


Pol-metallinkiillotustahna

Pol-metallinkiillotustahnaa voi käyttää myös jalometallipinnoille. Tässä korurasian toinen puoli kiillottuu kevyesti hankaamalla.
Pol-metallinkiillotustahnaa voi käyttää myös jalometallipinnoille. Tässä korurasian toinen puoli kiillottuu kevyesti hankaamalla.

Pol metal polish -tahnalla voi kiillottaa mm. seuraavat pinnat: kulta (mutta ei kullatut eikä hopeoidut pinnat, sillä saattaa kuluttaa kultauksen pois), hopea, alpakka, kupari, messinki, pronssi, tina, ruostumaton teräs, kromi.


Ammattilaistenkin käyttämä tahna on erittäin tehokas kiillottaja, jossa pieni määrä riittää pitkälle. Ainesosina tuotteessa tosin käytetään ainakin kivihiilestä johdettua liuotinbensiiniä, joten tuotteen ympäristöystävällisyys jättää toivomisen varaa. Tahnaa käyttäessä on syytä käyttää kumihanskoja ja huolehtia ilmanvaihdon riittävyydestä.


Toimi näin: Kostutettuun kangastilkkuun otetaan hieman kiillotustahnaa ja sitä hierotaan puhdistettavaan pintaan. Vaaleanpunainen tahna muuttuu käytettäessä mustaksi ja kun metalli näyttää puhdistuneen, kiillotetaan sen pinta vielä pehmeällä kankaalla. Pol oli nyt testaamistamme kiillotusmenetelmistä tehokkain.



Hopeinen korurasia ja sen filigraanista tehty kansi.
Lopputulos Pol-tahnalla kiillotuksen jälkeen oli niin häikäisevä, että kuvaajalla oli vaikeuksia saada kuvaa, jossa ei koko toimisto kuvaajineen olisi näkyvillä. Huomaa ero korurasian ja sen käsittelemättömän kannen välillä – se on melkoinen.

Ammattilaisten apuun kannattaa luottaa

Kuten monessa muussakin asiassa, myös koruhuollossa kannattaa joskus olla yhteydessä alan ammattilaisiin ja pyytää heitä tekemään korujen huollon puolestasi. Heillä on laitteet ja aineet sekä osaaminen tehdä ihmeitä arvoesineillesi. Esimerkiksi hopeisessa korurasiassamme on filigraanitekniikalla tehty kansi ja hopeafiligraanille tyypillistä valkoista hapotuspintaa ei kannata kotioloissa lähteä asiaan vihkiytymättömän tekemään. Myös uudelleenkultaus ja -hopeointi onnistuvat ammattilaiselta. Koruseppä osaa puhdistamisen lisäksi korjata ja uudistaa korusi toiveidesi mukaiseksi, joten mikäli ostat kaupasta vintagekorun, suosittelemme käyttämään sitä ammattilaisen luupin alla, niin saat kauniin ja ehjän korun, josta on kevyellä kotihoitamisella iloa vuoksiksi eteenpäin.


Tiedotustiimi + Loved by NXT | Nextiili


bottom of page