top of page

Tekstiilihuolto: nukka pois vaatteista

Vaatteiden nukkaantumiseen vaikuttaa moni seikka. Laadukkaat ja pitkäkuituiset luonnonmateriaalit nukkaantuvat yleensä vähemmän kuin tekokuidusta valmistetut. Vaate voi nukkaantua pesussa tai käytössä siihen kohdistuvan hankauksen takia. Usein nukkaa löytyykin kainaloista, pääntieltä, helman resorista ja hihansuista.

Nukan kimppuun kannattaa käydä oikeanlaisin välinein. Vaateharjaa kannattaa käyttää säännöllisesti, sillä se ehkäisee nukan syntymistä, myös pieni nöyhtä lähtee harjaamalla. Varsinaiset nukanpoistajat, jotka leikkaavat nukan irti, myös ohentavat materiaalia. Nukkaleikkuria, nukkakampaa ja nukkakiveä kannattaa käyttää varoen ja vain nukkaantuneeseen kohtaan, jotta tekstiili vahingoittuu mahdollisimman vähän.


Akryylineule nukkaisena sekä siistimisen jälkeen
Ylhäällä tyypillinen akryylineuleen pinta. Alhaalla neule nukkaleikkurilla ja vaateharjalla käsittelyn jälkeen.

Nukkaleikkuri

Nukkaleikkurilla voi siistiä neuleet, villakankaat, viltit, resorit ja tekstiiliverhoillut huonekalut. Leikkuri sopii parhaiten sileille materiaaleille, joissa ei ole langanvetoja. Mahdolliset langanvedot onkin hyvä päätellä tai vetää vaatteen nurjalle puolelle parsinneulalla ennen käsittelyä. Silityslauta tai muu sileä, pehmustettu pinta on hyvä alusta leikkurin käyttöön. Asettele tuote huolellisesti ja etene kohta kerrallaan. Älä paina leikkuria, vaan anna sen varovasti leikata nukka, toista tarvittaessa.


Nukkakampa

Nukkakampa soveltuu parhaiten pitkäkarvaisille neuleille. Nukkakampa harjaa nukan irti, mutta samalla se myös nostaa ja repii vieressä olevia kuituja, joten nukkakampa ei ole sileiden neulepintojen ystävä. Maltti on siis valttia myös nukkakamman käytössä.


Nukkakivi

Nukkakivi sopii pörröisille neuleille, kuten mohairille. Nukkakiveä liikutetaan tekstiilin pinnalla silmukoiden suuntaisesti. Pehmeä alusta auttaa vaatetta pysymään paikallaan käsittelyn ajan. Aloita nukanpoisto varovasti ja lisää voimakkuutta tarvittaessa. Nukkakivestä irtoaa käytössä mustaa hippua, joka on helppo lopuksi harjata tai pudistella pois.


Nukkakampa, tekstiiliharja ja nukkaleikkuri
Nukkakampa, tekstiiliharja ja nukkaleikkuri

Loved by NXT | NextiiliComments


bottom of page