top of page

Tekstiilihuolto: villavaatteen paikkaus

Päivitetty: 23. jouluk. 2023

Korjaaminen on tulevaisuuden taito ja ekoteko, sillä sen avulla on mahdollista pidentää vaatteiden elinkaarta ja näin hankkia vähemmän uusia tuotteita. Vaikka laadukkaat, 100% luonnonmateriaaleista valmistetut neuleet ovat oikein hoidettuina pitkäikäisiä, voi ahkera käyttö kuluttaa niihin reikiä. Erityisesti kyynärpäät ja hihansuut ovat hankaukselle alttiita kohtia puhumattakaan sukanpohjista ja kantapäistä. Mikäli kulunutta aluetta ei vahvisteta ajoissa, lopputuloksena materiaali hiutuu puhki. Tällöin on korjausosaamisesta hyötyä.

Naisen päällä oleva korjattu vihreäsävyinen villaneule
Paikkaamalla saatiin muuten hyväkuntoiselle shetlanninvillaneuleelle käyttökertoja vielä huimasti lisää

Korjaa ennen kuin on myöhäistä

Hiutuneen neulepinnan vahvistaminen silmukoimalla
Shetlanninneuleen kyynärpää oli hiutunut ohueksi. Sitä lähdettiin korjaamaan vahvistamalla alkuperäisen neuloksen ohentuneet silmukat pujottelemalla parsintalankaa silmukoiden mukaisesti rivi kerrallaan.

Jos huomaat neuloksen lankojen ohentuneen hankaukselle alttiista kohdasta, on se paras vahvistaa heti, jotta varsinaista reikää ei pääsisi syntymään. Ohentunut neulos on verkkomainen, minkä vuoksi kohdan vahvistaminen onnistuu helposti parsimalla. Parsimiseen on olemassa monenlaisia tapoja. Eri tyyleillä parsimalla voidaan saada aikaiseksi mielenkiintoisia pintoja. Jotkin tyyleistä mukailevat silmukoita, eikä korjattu tai vahvistettu kohta erotu juuri lainkaan, mutta myös näkyvä paikkaus on sallittua ja silloin käytetään usein ristikkoparsintaa. Vaatteen ilmettä voi halutessaan muuttaa parsimalla vahvistusta vaativaan kohtaan esimerkiksi kuvion erivärisellä langalla. 




Neuloen tehtyä paikkaamista villapaitaan
Neuloen tehty paikkaus näyttää tältä. Lopuksi paikan päälle on vielä silmukoitu rastikuvio samaan tapaan kuin miten paidan miehustakin on kuvioitu.

Kun materiaali on jo puhki: neulottu paikka

Kuvassa oleva vihreä 100% shetlanninvillaneule oli kulunut puhki toisesta kyynärpäästä, ja tarkemmalla syynäyksellä selvisi, että toinenkin kyynärpää oli jo huomattavasti hiutunut. Puhkikulunut kohta paikattiin neulomalla, sillä kun neuleessa on selkeä tai suuri reikä, kannattaa siihen tehdä neulottu paikka. Neulomalla paikasta saa mahdollisimman alkuperäisen näköisen, ja sille saa täsmällisen muodon. Tässä tapauksessa paikka tehtiin mätsäämään paidan salmiakkikuvioon, ja paikan väriyhdistelmä napattiin yhdestä paidan ruutukuviosta. Muista valita samanvahvuista ja mielellään samankuituista materiaalia parsinlangaksi kuin alkuperäinenkin neulepinta on.


Selkeät ohjeet neulottuun paikkaan löydät mm. Taitojärjestön sivuilta.


Kun vielä on aikaa: silmukointi

Villaneuleemme toisen, hiutuneen kyynärpään tapauksessa voitiin kuvio silmukoida uudella langalla vanhojen silmukoiden päälle. Villavaatteen paikkaus on paras tehdä jo ennen kuin kuluneeseen kohtaan on vielä tullut varsinaista reikää. Hiutuneen neuleen saa parsittua helposti silmukoimalla ja paikkauskohdasta tulee lähes huomaamaton. Tässä tapauksessa paikkauslangastamme olisi kannattanut käyttää vain kahta säiettä, toisin sanoen paikasta tuli hieman paksu, sillä paikkauslanka ei ollut samanvahvuista kuin neuleessa alunperin käytetty materiaali. 


Silmukointiohjeen voit tarkistaa esim. Novitan sivuilta.



Nainen korjattu shetlanninvillapaita päällä
Molemmat paikkaukset valmiina. Uuden pinnan voi vielä harjata vaateharjalla, jotta se paremmin maisemoituu vanhaan neulepintaan

 

Muita paikkaustapoja: ristikkoparsinta ja pykäpistot


Ristikkoparsinta imitoi korinpohjakuviota tai kangaspuissa kudottua pintaa. Sillä voi paikata kudottua pintaa, kuten alla olevissa kuvissa, joissa on villashaaliin tulleita reikiä korjattu näkyvillä paikoilla. Ristikkoparsinnalla korjataan usein myös villasukkia, sillä se on nopea tapa saada pienet reiät umpeen. Tällöin on hyvä käyttää apuna parsintasientä tukemaan tekstiiliä paikkauksen aikana. Shaalia korjatessa käytimme kirjontakehystä, sillä paikattava alue oli suurehko, ja kehyksen avulla vältettiin pujoteltavien lankojen liiallinen kiristyminen. Mikäli olisimme halunneet paikasta huomaamattomamman, olisimme voineet parsia samanlaista toimikaskuviota kuin shaalissakin on, eli lanka pujoteltaisiin aina kahden langan yli ja kahden langan ali ja jokaisella uudella kierroksella pistojen aloituskohta siirtyisi yhtä lankaa edemmäs. Käytimme kuitenkin palttinasidosta (parsinlanka pujotetaan yhden langan yli, toisen ali jne.) sen helppouden takia.



Valitse aina mahdollisimman samanpaksuista lankaa kuin mitä alkuperäisessä työssä on käytetty.


Ristikkoparsintaa voi käyttää myös ohuiden neulepintojen korjaamiseen, mutta silloin paikasta tulee muusta pinnasta erottuva siitä huolimatta, että löytäisit täsmälleen samaa lankaa kuin korjattavassa neuleessa on käytetty. On huomattava, että tämä korjaustapa on silmukointiin tai neulottuun paikkaan verrattuna jäykkä – neulepinnat ovat joustavampia kuin kudotut pinnat, joten tekniikan valinnalla on väliä eritoten suurempia alueita korjattaessa.


Neuleen paikkaus
Pykäpistoilla korjattu reikä kasarineuleessa

Vaatteeseen tulleita reikiä voi myös korjata korostaen niiden olemassaoloa. Siihen pykäpistoilla tehty reunus toimii erinomaisesti. Me korjasimme kulkusilla koristeltuun jouluneuleeseen tulleen reiän ompelemalla sen taustalle mustan kankaan ja huolittelemalla reunat pykäpistoin niin, ettei neulepinta pääse purkaantumaan. Neuleemme oli sen verran boheemi ja reiän korjaus niin näkyvä, että tuntuu kuin kyse olisi alunperinkin tuotteeseen kuuluvasta koristeesta.


Ohjeen ristikkopaikkaa ja pykäpistopaikkaa varten löydät Taitojärjestön sivulta.



Sari + Tiedotustiimi | Nextiili


bottom of page