top of page

Miksi Nextiilin tuotteet maksavat?

Saatat tuntea Nextiilin vintagevaatteiden ja käsityömateriaalien edullisena hankintapaikkana tai poistotekstiiliä keräävänä tahona, jonne voit tuoda niin ehjät kuin rikkinäisetkin puhtaat vaatteet ja kodintekstiilit puolestasi kierrätettäviksi.

Syitä käydä Nextiilissä voi toki olla muitakin, kuten paikallisen hyväntekeväisyyden edistäminen, tekstiilinkierrätyksen kehittäminen tai toimintamme poliittinen ja uskonnollinen sitoutumattomuus. Näki Nextiilin millaisena toimijana vain, päätellen asiakkaidemme kanssa käydyistä keskusteluista työmme on kiinnostavaa ja ihmiset haluavat tietää lisää siitä mitä Nextiilin seinien sisällä tapahtuu. Olemme paraikaa valmistelemassa kotisivuillemme osiota, joka avaa toimintaamme paremmin ja sen julkaisua odotellessa voisimme jo vastata osaan asiakkaitamme pohdituttavista asioista. Aloitetaan siitä, mistä tuotteidemme hinnat koostuvat ja miltä Nextiilin kulurakenne näyttää. Eli miksi tuotteemme ja osa palveluistamme maksaa, vaikka saamme kaiken materiaalin ilmaiseksi ja olemme voittoa tavoittelematon yhdistys.


Mihin myyntituotto menee? Miksi hintoja on välillä jouduttu nostamaan? Avaamme asiaa mielellämme.


Paita ja kaulakoru ostetaan kymmenen euron setelillä

Edellisessä blogitekstissä mainitsimme, että Suomalaisen Työn Liitto myönsi Nextiilille Yhteiskunnallinen Yritys -merkin tunnustuksena merkityksellisestä työstä yhteiskunnallisten ja ympäristöllisten päämäärien eteen.


Merkki ei ole vain tunnustus ansiokkaasta tekstiilin kierrättämisestä. Myymälän tuotoilla pystymme tarjoamaan pidempään töitä etsineille ja vaikeasti työllistyville työpaikan, mahdollisesti ensimmäisen ponnahduslaudan työelämään. Työllistämme työttömiä työnhakijoita, tarjoamme työkokeilupaikkoja ja mahdollisuuden osallistua yhteiskuntaan avaamalla oven työmarkkinoille. Tarjoamme myös työharjoittelupaikkoja. Lisäksi teemme yhteistyötä oppilaitosten kanssa ja työntekijöillämme on mahdollisuus suorittaa tutkinnonosia työkokeilun ja palkkatukityön aikana. Viime vuoden aikana Nextiili työllisti viisi vakituista työntekijää, kolme hanketyöntekijää, 29 työkokeilijaa, 12 harjoittelijaa sekä 32 palkkatuella työsuhteessa olevaa, joista viisi suoritti oppisopimuskoulutusta.


Maksamme toimitilasta vuokraa ja muita pakollisia kuluja ihan kuten kaikki muutkin toimijat. Meillä on myös normaalit työnantajakulut ja vakuutukset työntekijöillemme. Palkkatuen saaminen ei tarkoita sitä, että valtio maksaisi henkilön palkan kokonaisuudessaan, vaan se kattaa vain osan palkasta. Palkkatuen lisäksi ainoa saamamme rahoitus on Euroopan Sosiaalirahaston hanketuki, jonka avulla katetaan 70 % kehittämistyötä tekevien KIERTO-hankkeen työntekijöidemme palkkakuluista (vuonna 2022 hankkeessa työskenteli yksi kokoaikainen ja kaksi osa-aikaista hanketyöntekijää ja vuonna 2023 kolme osa-aikaista työntekijää).


Ammattilaiset kierrättävät puolestasi

Olemme tekstiilikierrätyksen toimija ja asiantuntija. Keräämme ja ohjaamme lahjoituksina saatavat tekstiilit hyötykäyttöön. Teemme tekstiilin kierrättämisestä asiakkaillemme helppoa lajittelemalla tekstiilit heidän puolestaan. Kehitämme yhteistyön avulla tekstiilien kierrätysmahdollisuuksia ja edistämme kiertotalouden sekä ekologisuuden kulttuuria yhteiskunnassamme. Esimerkkinä kehitystyöstä on mm. KIERTO – Kiertotaloudesta kasvua -hankkeen osatoteuttajuus, josta voit lukea lisää täältä, sekä aktiivinen toiminta vuonna 2022 perustetussa valtakunnallisessa Renet-verkostossa, jossa tähdätään kaiken materiaalin uudelleenkäytön lisäämiseen. Kaikkea tekemäämme kehitys- ja hyväntekeväisyystyötä ei siis voi rahassa edes mitata, eikä se näy kulurakenteessa tai kaavioissa, sillä suurta osaa työstämme ja lahjoituksistamme ei muuteta rahaksi missään kohtaa prosessia.


Tekstiilien tarkka ja huolellinen lajittelu vaatii raudanlujaa ammattitaitoa sekä mielenkiintoa ja perehtymistä alaan. Siksi koulutamme henkilökuntaamme, jaamme ammattitaitoamme ja teemme saumatonta yhteistyötä muiden alan huippujen kanssa. 55,6 % myymälän tuotosta meneekin henkilökunnan palkkoihin ja kouluttamiseen.


Myymälä ja verkkokauppa palvelevat asiantuntevasti

Tekstiilinlajittelijoiden lisäksi henkilökuntamme koostuu myös muista osaajista. Myyntiin päätyvät vintagevaatteet ja -kodintekstiilit ja käsityömateriaalit ovat ammattitaidolla tarkastettuja ja lajiteltuja. Tiedotuksestamme ja asiakaspalvelusta verkossa vastaa toimiva tiimi viestinnän ja sosiaalisen median ammattilaisia, ja myymälän puolta hoitavat palvelualttiit ja ystävälliset myyjät. Verkkokauppamme monivaiheisesta prosessista tuotteiden kuvauksesta postitukseen saakka vastuussa on tiimi tekstiili- ja verkkokauppa-alojen osaajia. Teemme kaikkemme, että saisimme tarjottua asiakkaillemme mahdollisimman hyvän ja miellyttävän kokemuksen meillä asioidessa.Ekologisesti ja yhteiskunnallisesti kestävää toimintaa

Henkilökuntamme tekee tärkeää työtä myös vastuullisuuden ja ekologisuuden näkökulmasta. Tulevaisuudessa alamme tulee olemaan entistä tärkeämmässä osassa yhteiskunnan kehitystä. Pyrimme siksi jatkuvasti eteenpäin – pyrimme kehittymään, kasvamaan ja edistämään tavoitteitamme.


Sähkön hinnan kehitys on vaikuttanut myös meihin, samoin yleisesti kaikkialla nousseet kustannukset. Kun kulut kasvavat, joudumme valitettavasti joskus myös nostamaan hintoja. Pyrimme silti pitämään kiinni kilpailukykyisestä hintatasosta, sillä haluamme, että kaikilla olisi varaa tehdä kestäviä valintoja hankintoja tehdessään.


Emme siis ole vain kirpputori, joka myy käytettyä tavaraa eteenpäin. Olemme valtakunnallisesti aktiivinen toimija tekstiilikierrätyksen kentällä, edistämme ja parannamme alaa, koulutamme ihmisiä, ja jaamme tietoa ja osaamistamme. Olemme ennen kaikkea tekstiilikierrätyksen huippuosaaja.


Tytti | NextiiliComments


Commenting has been turned off.
bottom of page