top of page

Tekstiilien lajittelijana Nextiilissä – työtä ympäristön hyväksi

Päivitetty: 8. helmik. 2022

Koko Suomeen lähivuosina leviävä tekstiilien erilliskeräys enteilee runsaasti tekstiililajittelutyötä ja tarvetta työpaikoille. Lajittelu on pitkälti käsityötä – ainakin kunnes tekstiililajitteluteknologia edistyy. Nextiili ottaa vastaan poistotekstiiliä, vaatteita ja asusteita sekä käsityö- ja askartelumateriaaleja ja -tarvikkeita. Lahjoitukset lajitellaan Nextiilissä monenlaiseen jatkokäyttöön.


Nextiiliin tulleet lahjoitukset lajitellaan käsin. Lajittelijat tekevät työtään ryhmässä viiden tunnin pituisina päivinä. Tekstiilikierrätyksen edelläkävijänä Nextiili toteuttaa tarkimman tason tekstiililajittelua, uudelleenkäyttöön ja kierrätykseen moneen eri käyttökohteeseen.


Tekstiililajittelu Nextiilissä on tällä hetkellä mahdollista työkokeiluna, työharjoitteluna tai palkkatuetussa työsuhteessa. Nextiili on ns. välityömarkkinatoimija, jonka kautta voi hankkia työelämätaitoja ja -kokemusta. Työhön liittyy opinnollistamis- ja koulutusmahdollisuuksia. Työssä hankittu osaaminen voidaan tunnistaa ja hyväksyä osaksi opintokokonaisuutta. Työn ohessa voi opiskella lisää oppilaitosyhteistyön avulla ja suorittaa tutkinnonosia.


Millaista lajittelutyö on? Seuraavassa voit lukea pieniä välähdyksiä lajittelijan päivästä.Työnkuvaa esilajittelussa

Monta rullakollista pullottavia muovikasseja, pahvilaatikoita ja jätesäkkejä odottaa aamulla avaajaansa. Niitä on kertynyt edellisen työpäivän jälkeen Nextiiliin toimitetuista lahjoituksista. Päivän mittaan lahjoituksia tulee lisää asiakkaiden tuomina. Vaikka lahjoituksilla on paljon yhteistä, jokainen pakkaus on erilainen.


Avaan muovipussin. Sisältä löytyy puhtaita ja hyväkuntoisia lastenvaatteita. Lyhyen tarkastuksen jälkeen ohjaan ne kierrätyskeskukseen. Jos kierrätyskeskuksen lajittelija hyväksyy tuotteet, ne hinnoitellaan myyntiin.


Alkulajittelussa myyntikuntoiset tekstiilit ohjataan tuotteesta riippuen Nextiilin omaan tai yhteistyökumppanina toimivan kierrätyskeskuksen myyntiin. Hienolajittelussa osa saatetaan siirtää lahjoituksiin, jos esimerkiksi katsotaan, ettei niillä ole kysyntää myymälässä.


Lahjoitussäkistä paljastuu lämpimiä vaatteita. Ne ovat siistejä ja käyttökelpoisia, joissa on hieman kulumaa. Muistan talvivaatteiden erilliskeräyksen vähävaraisille. Moni tavallinen, käyttökuntoinen, hiukan kulunut vaate löytää lahjoituksena varmemmin käyttäjän kuin myyntirekistä.


Nextiilin tuotteet tulevat lahjoituksina, ja jo siitä syystä Nextiilissä pidetään tärkeänä lähtökohtana lahjoittaa merkittävä osa eteenpäin niitä tarvitseville. Uudelleenkäyttöön sopivien lahjoittaminen kuuluu Nextiilin vastuulliseen toimintatapaan ja pyrkimykseen tehdä hyvää ympäristölle. Reilusti yli kolmasosa tekstiileistä ohjataan lahjoituksina eteenpäin.Puran pussin pöydälle: puhdasta, siistiä käyttövaatetta, josta lajittelen hyväkuntoisen vaatteen kriteerit täyttävän villatakin myyntiin, 1980-lukua henkivän villapaidan Nextiilin vintagen hienolajitteluun, kuluneet, mutta edelleen käyttökuntoiset kengät lahjoituksiin sekä venähtäneen paidan poistotekstiilipilotin kuitukierrätykseen.


Nextiilissä kaikelle tekstiilille annetaan nopeasti tarkastaen sen kunnon mukainen arvo ja tuote ohjataan sopivimpaan käyttötarkoitukseen. Päätöksissä noudatetaan maamme jätelain etusijajärjestystä. Materiaalista etsitään vielä saatavissa oleva hyöty. Käyttömahdollisuuksia monipuolistavat asiakkaiden toiveista syntyvät erilliskeräykset, vintage- tai muiden erikoistuotteiden kysyntä, lahjoitusväylät ja materiaalitarpeet. Nextiili toteuttaa tekstiilimassojen tarkimman tason lajittelua.


Painavista jätesäkeistä paljastuu melkein puhki käytettyjä ja kauhtuneita lakanoita. Loppuunkäytetyt puuvillatekstiilit ovat hyvää materiaalia poistotekstiilipilottiin – kunhan ne ovat puhtaita.


Nextiili on tiiviisti mukana poistotekstiilin jalostuslaitospilotissa, jonka pohjalta ollaan kehittämässä valtakunnallista poistotekstiilien kierrätystä. Pilotti lajitteluineen on pioneerityötä kohti kiertotalouden kasvua sekä uudenlaista teollisuutta ammatteineen.


Kaadan pussukan sisällön pöydälle. Roskaista kangassilppua, pesemättömiltä vaikuttavat collegehousut, kuluneita sukkia ja alusvaatteita. Pussista tulvahtaa pesemättömän vaatteen hajua… Nyt on järkevää siirtää koko sisältö pusseineen suoraan energiajätteeseen. Näin olisi ollut parasta tehdä jo kotona.


Joillekin poistotekstiileille ainoa mahdollinen kohde on energiajäte, koska niitä ei voi enää hyödyntää materiaalina. Kosteus, likaisuus, homeisuus tai tekstiilituholaiset ovat esteenä muulle kuin energiakäytölle. Pientä silppua tai hygieniasyistä alusvaatteita tai sukkia ei myöskään ohjata kierrätyskäsittelyyn.


Mielekästä, hyödyllistä työtä

Painava muovikassillinen – avaan ja kurkistan. Kassi on täynnä käyttämättömiä ja siistejä kankaita, seassa neppejä, virkkuukoukkuja, vetoketjuja, kukkarokehyksiä ja muita käsityötarvikkeita. Ilmeisesti joku on todennut, ettei tule näitä itse käyttämään, ja poistanut ne tilaa viemästä uutta käyttäjää etsimään. Erittäin hyvä ratkaisu – näin saadaan hyviä käsityötarvikkeita niitä tarvitsevien ostettavaksi pikkurahalla.


Nextiili yhdistää ylimääräiset materiaalit ja niiden tarvitsijat. Käytettyjä hyväkuntoisia tai ihan käyttämättömiäkin tuotteita saa edullisesti Nextiilin myymälästä. Nextiili järjestää lajittelun ohessa myös sovittavan materiaalin määräaikaisia keräyksiä erilaisille toimijoille, esimerkiksi oppilaitosten, yhdistysten, harrastuspiirien, taiteilijoiden tai pienyrittäjien käyttöön.


Lajittelijan päivän piristäjiä ovat erikoiset löydöt. On hienoa, että lahjoittajat ovat tuoneet ne Nextiiliin eivätkä vain heittäneet pois. Nyt ne voivat vielä ilostuttaa ja hyödyttää muita. Nextiili on sekä asiakkaille että työntekijöille paikka, jossa voi kokea löytämisen iloa.


Nextiili edistää toiminnallaan kiertotalouden ja ekologisuuden kulttuuria. Se toimii voittoa tavoittelemattomana, sitoutumattomana ja laajaa yhteistyötä tekevänä yhdistyksenä. Saammekin toiminnastamme positiivista palautetta ja tunnemme, että voimme olla ylpeitä työskentelystä ympäristöystävällisyyden ja sosiaalisen auttamisen eteen Nextiilissä.


Kangaslahjoitusten joukosta löytyy suunnittelemaani käsityöhön juuri sopiva kankaanpala. Saan ostaa kankaan henkilökunta-alennushintaan.


Välillä käytetyistäkin löytyy sopivia tuotteita tai piristäviä heräteostoksia paljon poistotekstiiliä nähneellekin. Usein tulee myös harjoiteltua kriittistä ostosvalintaa – tarvitsenko oikeasti tämän? Nextiilin henkilökunnalle myönnetty henkilökunta-alennus tukee itselle tarpeellisten tai vaikka sopivien pikkulöytöjen hankkimista käytettyinä.


Toppatakki, siisti, mutta käytetty, vetoketjut toimivat, mutta onkohan kulumajälkiä hihansuissa. Vaikuttaa laadukkaalta ja kivan näköinen. On vaikea päättää, haluaisiko joku tämän pikkusummaa vastaan, joten kysäisen naapurilajittelijan mielipidettä. Takki vaikuttaa edelleen hyvältä käyttää ja lämpimältä, mutta pikkukulumien takia sitä ei ehkä enää ostettaisi. Päätämme yhdessä ohjata takin myyntirekin sijasta lahjoituksena hyväntekeväisyyteen.


Nextiilissä lajitellaan yhdessä, joten lajittelupäätöksiin saa tukea ja apua helposti läheltä. Nextiilissä on tärkeää, että työyhteisö on kaikkia arvostava, antaa tukea ja rakentaa tekijöilleen hyvää oloa. Lajittelija tekee jatkuvasti oppimansa pohjalta päätöksiä, jotka vahvistavat uskoa omiin kykyihin ja osaamiseen työssä. Joskus selkeää oikea ratkaisua ei ole, vaan päätös on arvioinnin tulos. Lajitellessa oppii myös päätöksiin suhtautumista ja niiden tekemistä tilanteen mukaan.


Toisinaan tekstiilisäkkejä kertyy rullakkokaupalla ja kaikki kädet ovat tarpeen. Silloin hyvän tiimityöskentelyn ja ammattimaisen lajittelun arvo korostuvat. Yhdessä saimme kuin saimmekin lajiteltua monta rullakollista tekstiilisäkkejä.


Vaihtelu, tekemisen meininki työpaikalla ja oman aikaansaamisen näkeminen tuovat työhön mielekkyyttä. Työmäärä pidetään kuitenkin kohtuullisena. Lajitellessa saa konkreettista kuvaa kotitalouksien poistotekstiilin virrasta määrineen, sisältöineen ja ominaispiirteineen. Kiertotaloudesta saatavat kokemukset ja tieto muovaavat myös omaa ymmärrystä, arvoja ja kuluttajavalintoja.


- Heli / Nextiili


Jos työ Nextiilin tekstiililajittelijana voisi olla sinulle mahdollista, ota yhteyttä Nextiiliin!

Nextiilin avoimet työpaikat ja hakuohje: https://www.nextiili.fi/meilletoihin

 
Termejä

Poistotekstiili: Omistajalleen tarpeeton ja käytöstään poistama tekstiili (tekstiilituote tai tekstiilijäte)

Uudelleenkäyttö: Tuote tai sen osa käytetään uudelleen samaan tarkoitukseen kuin mihin se on alun perin suunniteltu – tekstiileissä myös tuotteen tai tuotteen osan käyttäminen uuden tuotteen osana

Kierrätys: Mekaanista, kemiallista tai termistä käsittelyä, jossa jätteestä valmistetaan uusien tuotteiden raaka-ainetta

Poistotekstiilipilotti: Suomen tekstiilikierrätystä kehittävä, Lounais-Suomen Jätehuollon vetämä tekstiilien jatkojalostuksen kehitysprojekti, jossa jätehuoltotoimijoiden keräämää tekstiiliä kuidutetaan mekaanisesti uusioraaka-aineeksi. – Lue lisää poistotekstiilipilotista: https://www.nextiili.fi/post/loppuunkuluneesta-kierrätyskuiduiksi

Commenti


bottom of page