top of page

Nextiilin vuosi 2022

Päivitetty: 30. huhtik. 2023

Tänään tulee kuluneeksi kaksi vuotta siitä, kun Nextiili itsenäistyi omaksi yhdistykseksi Pirkanmaan kierrätys ja työtoiminta ry:stä. Paljon on tapahtunut tässä ajassa, mutta viime vuosi oli erityisen vauhdikas ja tuottoisa.

Huhtikuussa 2022 myymälän ulkoasu uudistui täysin. Tampereen sisustusakatemiasta valmistunut, kierrätyssisustamiseen ja vanhan tavaran tuunaamiseen perehtynyt Pia-Tinna Björkgren riensi apuun, ja yhteistyöllä saimme muutettua myymälän ulkoasun täysin uudenlaiseksi. Työssä käytimme kierrätysmateriaaleja, joita saimme lahjoituksina usealta eri yritykseltä. Järjestys pistettiin kokonaan uusiksi ja myymälä järjesteltiin osastoihin, jotka merkittiin selkein kyltein. Värimaailma pidettiin neutraalina, sillä tuotteemme itsessään ovat värikkäitä ja monenkirjavia.


Uudistuksella pyrittiin tekemään myymälästä selkeämpi, avarampi ja sisustusratkaisuiltaan yhtenäisempi. Olemme saaneet asiakkailtamme paljon hyvää palautetta muutoksesta, sekä myös kehitysehdotuksia, jotka otamme mielellämme aina huomioon toiminnassamme. Erityistä huomiota on saanut mm. käytöstä poistetuista puisista vyyhdinpuista tehdyt valaisimet kassamme yllä. Myymälästä ennen uudistusta voit lukea täältä.Arvopohja näkyy työympäristössä

Nextiilin tärkeimpiä arvoja ovat ekologisuus, vastuullisuus ja oikeudenmukaisuus. Vastuullisuus näkyy esimerkiksi siinä, että otamme vastuun tekstiilin ohjaamisesta jätehuollon etusijajärjestyksen ja ekologisten periaatteiden mukaisesti kiertotaloutta edistäen. Muita meille tärkeitä asioita ovat esimerkiksi muiden auttaminen sekä tarve kehittää työtä ja työyhteisöä.


Nextiilin työntekijöillä on mahdollisuus kehittyä ja kouluttautua, ja syksyllä 2022 starttasikin kolmatta kertaa Tekstiili- ja muotialan perustutkinnon valinnaiseksi tutkinnonosaksi laadittu Kierrätystekstiilin lajittelu -kurssi. Sen suoritti kahdeksan Nextiilin työntekijää. Koulutus muuttuu elokuussa 2023 valtakunnalliseksi tutkinnonosaksi nimeltään Tekstiilin lajittelu.


Nextiilin myymälän toiminta ja myynti vilkastuivat vuoden kuluessa selvästi. Myös lahjoitusmäärät lisääntyivät huomattavasti –asiakkaiden tietoisuus tekstiilikeräyksestä on kasvanut ja he tiedustelevat entistä useammin mitä kierrätykseen voi tai ei voi tuoda, eli kiinnostusta kierrättämiseen selkeästi löytyy, mikä ilahduttaa meitä kovasti.


Yli 300 000 kiloa kierrätettyä tekstiiliä vuodessa

Työmme perustuu yhteistyöhön lahjoittajien, yhteistyökumppaneiden ja asiakkaiden kanssa. Tarjoamme mahdollisuuden väylätä poistotekstiiliä tutkittuun tietoon ja jatkuvaan arviointiin pohjautuvan etusijajärjestyksen mukaisesti. Käytämme harkiten meille lahjoitetun materiaalin, toimimme läpinäkyvästi ja osallistumme aktiivisesti tekstiilin kiertotalouden edistämiseen.


Vuoden 2022 aikana asiakkaamme lahjoittivat meille noin 320 000 kiloa materiaalia. Näistä lajiteltiin uudelleenkäyttöön Nextiilin myymälään 11,1 %, uudelleenkäyttöön kierrätyskeskuksen ja lahjoitusten kautta 31,5 %, erilliskeräyksiin 5 %, jatkojalostukseen kierrätyspilottiin 24 % ja energiaksi 28,4 %.

Kaavio lahjoitusten kohdentumisesta vuonna 2022


Tapahtumia, toimintaa ja osallistumista

Nextiilin toimintaan tultiin tutustumaan sekä läheltä että kaukaa, ja keräyspalvelutilauksia sekä erilliskeräyksiä tehtiin ennätysmäärä.


Myymälässämme oli vuoden aikana paljon erilaisia kampanjoita, kuten vintagekodintekstiilien kassimyynti ja kausikokoelmat; muiden muassa erä- ja armeijatuotteet, sekä pride-, halloween- ja uudenvuodenjuhlakokoelmat. Lisäksi asiakkaita kiinnosti erityisesti kansallispukukampanja sekä ryijyvalikoimamme. Otimme osaa useisiin tapahtumiin, mm. Suomen Kädentaidot -messuille, sekä vuosittain Tallipihalla järjestettävään Suvi-Vintageen.


Nextiili oli mukana Tampereen kaupungin työllisyys- ja kasvupalvelujen organisoimassa ESR-rahoitteisessa KIERTO Kiertotaloudesta kasvua -hankkeessa. Hankkeessa luotiin UUSIO-konsepti, jonka kautta käsityöläiseksi pyrkivät ja käsityöyrittäjät saivat näkyvyyttä myymälässämme, kun myimme heidän tuotteitaan Uusio Upcycling -osastollamme. Hanke on ollut myös mukana kehittämässä Loved by NXT verkkokauppamme toimintaa.


Toivomme tästä vuodesta vähintään yhtä mielenkiintoista ja monipuolista, eikä vauhti varmasti ole ainakaan hidastumassa, olemmehan tekstiilien kierrättämisen edelläkävijä Suomessa.


Tunnustuksena merkityksellisestä työstä yhteiskunnallisten ja ympäristöllisten päämäärien eteen Suomalaisen Työn Liitto myönsi Nextiilille tänä keväänä Yhteiskunnallinen Yritys -merkin. Suunta siis vaikuttaisi olevan oikea.


Tytti | Nextiili
Comments


bottom of page