top of page

Sähköisyyden poisto vaatteesta

Vaatteiden sähköistyminen aiheuttaa monelle harmia ja ärsyyntymistä eritoten talvisaikaan. Pakkanen kuivattaa ilmaa, mikä edistää staattisten varausten muodostumista myös tekstiileihin aiheuttaen tarrautuvia ja ritiseviä pukineita. Tällöin sähköisyyden poisto vaatteista tulee ajankohtaiseksi.

Tekokuituiset vaatteet sähköistyvät helpoimmin, joten luonnonkuituja, kuten puuvillaa, pellavaa ja villaa, kannattaa suosia etenkin talvipakkasilla. Vastakkaiset sähkövaraukset saavat erilaiset materiaalit, kuten sukkahousut ja hameen tai hiukset ja pipon, tarrautumaan kiinni toisiinsa.


Sähköisyyttä on kuitenkin mahdollista vähentää helposti ja nopeasti. Kaupoissa myydään sähköisyyttä poistavia suihkeita, mutta myös monet kotikonstit tepsivät.


Vinkkejä sähköisyyden poistamiseen vaatteista

Pyykkietikkapurkki, jossa etikan lisäksi sitruunoita.
Pyykkietikkaa annostellaan pesukoneen huuhteluainelokeroon 3–7 rkl.

1. Lisää etikkaa pyykin joukkoon

Huuhteluaineen käyttö vähentää vaatteiden sähköisyyttä, mutta niin tekee myös ekologisempi vaihtoehto etikka. Etikka saa vaatteet tuntumaan pehmeiltä ja estää niitä kuivumasta liikaa, mikä vähentää samalla myös sähköistymistä.


Lisää väkiviinaetikkaa pesukoneen huuhteluainelokeroon noin 0,5–1 desilitraa pyykin määrästä riippuen. Varo annostelemasta liikaa, sillä muuten vaatteisiin saattaa jäädä turhan etikkainen haju. Haju kuitenkin haihtuu tuulettamalla tai viimeistään seuraavassa pesussa.


2. Sumuta vaatteisiin hiustenhoitoaineliuosta

Sähköisyyden poisto vaatteesta hoitoaineen avulla: tarvitset suihkepullon, vettä ja hiustenhoitoainetta. Lisää suihkepulloon 1 ruokalusikallinen hoitoainetta ja 2 desilitraa vettä. Sekoita hyvin. Suihkuttamalla liuosta kevyesti vaatteiden sisäpuolelle vältät vaatteiden liimautumisen ihoasi vasten. Herkkäihoisten kannattaa valita käyttöönsä esim. Allergia-, iho ja astmaliiton suosittelema hoitoaine.


Henkilö suihkuttamassa sähköisyydenpoistosuihketta siniselle paidalle.
Itsetehdyssä ritinänpoistajassa on 1 rkl hiustenhoitoainetta ja 2 dl vettä. Hienojakoinen sumu haihtuu nopeiten.

3. Kosteusvoidetta iholle tai sukkahousuihin

Kuiva iho lisää sähköisyyden riskiä. Hiero siis ihollesi kosteusvoidetta ennen kuin pukeudut ja lähdet ulos.

Mikäli mekkosi kuitenkin liimautuu kiinni jalkoihin, voit levittää hieman kosteusvoidetta sukkahousujen päälle. Hiero kosteusvoide ensin kämmeniisi ja sivele sitten käsilläsi sukkahousujen pintaa.


4. Sivele vaatteen pintaa metallihenkarilla

Koska metalleilla hyvä sähkönjohtokyky voi käsittely metallisella henkarilla poistaa sähköisyyttä (tai siirtää varausta eteenpäin) vaatteista. Erityisesti herkät materiaalit, kuten silkki, hyötyvät metallikäsittelystä. Sivele henkarilla sähköistä puseroa ennen kuin puet puseron päällesi. Käsittele henkarilla sekä puseron sisä- että ulkopinta. Jos sinulla ei ole metallista henkaria käytettävissä, myös jokin muu metallinen esine ajaa saman asian, kuten hakaneula kiinnitettynä helman sisäpuolelle.


Sähköisyyden poisto vaatteesta metallihenkarin avulla

Sanna | Nextiili


댓글


bottom of page