top of page

Alusvaatteet: käyttö ja hyödyt

Oletko koskaan pohtinut, mitä kaikkia etuja monipuolisella alusvaatteiden käytöllä voidaan saavuttaa? Alusvaatteet eivät ole ainoastaan lämmittämässä meitä, vaan ratkaisevat muitakin vaatetukseen liittyviä ongelmia. Lähdimme pohtimaan asiaa viiden mielestämme yleisimmän pukeutumispulman kautta.


Vintage liivialushamelaatikko ja villaiset puolialushousut virkatun pöytäliinan päällä
Alusvaatteissa kannattaa suosia luonnonkuituja, kuten villaa ja silkkiä sekä viskoosia, sillä ne eivät juuri sähköisty.

Ongelma 1: käyttövaatteiden sähköistyminen

Liikkeellä ollessa hameen helma saattaa jäädä halailemaan jalkoja epämukavasti ja vaate näyttää hassulta ja haittaa liikkumista. Ilmiö voi tapahtua minä vuodenaikana tahansa. Sähköisyyteen taipuvaisia kankaita ovat erityisesti tekokuidut ja varsinkin talvella tai kuivausrummuttamisen jälkeen ne melko varmasti imaisevat itsensä kiinni ihoon. Sähköisuuden poistamiseksi voit suihkutella vaatetteeseen silityssuihketta tai mietoa hiustenhoitoaine-vesiseosta (emme suosittele huuhteluainetta tähän varsinkaan jos aine pääsee koskettamaan ihoa).


Ongelmaan auttaa myös alushameen tai -mekon käyttö. Kannattaa suosia joko silkkisiä tai viskoosisia alushameita, jotka eivät luonnonkuituina juuri sähköisty. Kesällä mekon alla olevat lahjehousut tai housualushameet suojaavat myös reisien hankautumiselta, eikä silloin haittaa vaikka tuulenpuuska nostaisi helman korviin.


Ongelma 2: hikiläikät kainaloissa

Yhä tärkeämmäksi käyvä näkökulma alusvaatteiden suosimiselle on se, että alusvaatteiden avulla voidaan pidentää päällysvaatteen pesuväliä. Kun paksun neuleen sijaan pestäänkin keveää ja ohutta aluspaitaa, saadaan samalla sekä neule säilymään käyttökuntoisena pidempään, että myös jätevesien kemikaalikuormaa pienemmäksi. Lisäksi kun vaate on kainaloista tarpeeksi väljä, ei hiki pääse kosketuksiin kankaan kanssa.


Yksi aivan loistava, mutta unohduksiin vaipunut apuväline on hikilaput, joita menneinä vuosikymmeninä kiinnitettiin muutamalla pistolla erityisesti jakkujen ja puvuntakkien kainaloihin. Kun laput olivat pesun tarpeessa, oli ne helppo irrottaa ja korvata puhtailla. Näin arvokas vaate säilyi siistinä vuodesta toiseen. Prym-merkkisiä kainalo-/hikilappuja myydään valmiina ompelutarvikeliikkeissä, mutta ne on erittäin helppo valmistaa itsekin ja kiinnittää vaatteeseen käsin ommellen. Tästä löydät linkin hikilapun kaavaan.


Lisäksi kannattaa muistaa, että jos päällysvaatteessa on tahra, voidaan koko vaatteen pesemisen sijaan pelkkä tahra poistaa paikallisesti.


Ongelma 3: liikkuminen hiestä märissä vaatteissa

Tiesitkö, että merinovilla siirtää kosteuden tehokkaasti pois iholta ja estää näin hien hajua aiheuttavien bakteerien kasvua? Etenkin näin pakkasilla kerrastot ovat tarpeellisia lämmikkeitä myös urheilussa. Merinovillakuitu pystyy nopeasti imemään ja haihduttamaan kosteutta niin, että hiki ei todellakaan jää palelluttamaan lenkkeilijää. Villa voi imeä itseensä jopa 35 % omasta painostaan kosteutta, eikä silti tunnu märältä tai kylmältä. Tekokuidulla vastaava luku on 1 %. Villainen alusvaate on siis erinomainen välikerrasto sinun ja ulkovaatteen väliin.


Tuulettamalla saat kovassakin käytössä olleen alukerraston puhdistettua, joten huolet vaikeasta huollettavuudesta kannattaa heittää romukoppaan. Nykyään vastuulliset merinovaatevalmistajat valmistavat kestävämpiä tuotteita (kovalle kulutukselle altistuvat kohdat ovat kaksinkertaista neulosta. Esim. Tamsilk), tarjoavat tuotteilleen korjausta (Esim. Alpa ja Keli) ja jopa merinovillaisia vaatelaastareita on tuotu markkinoille (Esim. Keli)


Se, mikä saattaa yllättää on, että merinovillavaatetta voi käyttää myös kesällä, sillä se hiosta. Merinovillakuidun pienenpieniin ilmataskuihin jäävä ilma nimittäin viilentää kuumalla ja lämmittää kylmällä ilmalla


Ongelma 4: juhlavaate ei istu kunnolla

Alusvaatteilla voidaan vaikuttaa myös päällä olevan vaatteen istuvuuteen ja laskeutuvuuteen. On olemassa erilaisia vartaloa muokkaavia alusvaatteita, joiden päällä vartalonmyötäisen päällysvaatteen siluetti voi näyttää virtaviivaisemmalta ja vaate istua päällä mukavammin.


Jos läpikuultavasta materiaalista valmistettu juhlavaate on omaan makuun liian paljastava, kannattaa alle sujauttaa alusvaate. Ja jos vaikkapa kauluspaidan napeilla on tapana aueta itsekseen, voi tieto alla olevasta aluspaidasta huojentaa mieltä ja auttaa keskittymään itse juhlatilaisuuteen, kun ei tarvitse jännittää vilkkuuko napa.


Juhla-asua hankkiessa on hyvä samalla kertaa hankkia asun vaatimat alusasut, ellei sellaisia jo löydy kotoa. Näin välttyy asukriisiltä juhliin valmistautuessa.


Vintagealusmekko ja -korsetti sekä vaaleanpunaiset helmet pöydällä.
Vintagealusmekko ja -korsetti kruunaavat juhlalookin.

Ongelma 5: vaate tarrautuu toiseen vaatteeseen

Väljä, liukkaasta materiaalista valmistettu alusmekko tai -paita auttaa päällysvaatetta laskeutumaan ja liikkumaan päällä mukavasti, jolloin päällimmäinen vaate ei kerry lantiolle tai takerru housun takataskujen kohdalle. Alusvaatteen käyttö on myös hyvä tapa säästää sukkahousuja tai suojata ihoa karkeilta tai pisteleviltä materiaaleilta kuten tweed tai villa.


Tiedotustiimi + Loved by NXT | NextiiliComments


bottom of page