top of page

Loppuunkuluneesta kierrätyskuiduiksi

Päivitetty: 22. marrask.

Poistotekstiilipilotissa kehitetään kotimaista tekstiilikierrätystä

Reikääntynyt paita, korjauskelvottomat housut, hiutunut lakana, rumaksi nukkaantunut verho… vielä ne pyykkäsin, mutta en enää halua käyttää. Kaapissa nyt odottavat järkevää ratkaisua kohtalostaan. Roskiinko ne pitäisi laittaa? Voiko niitä hyödyntää enää muutoin kuin jätekeräyksen kautta energiaksi? Entä kierrätys, ekologisuus, vastuullinen kuluttaminen ja mitä kaikkea – apua?


Mitä tekstiilien kierrättäjä Nextiili tekisi?

Nextiilissä luodaan uutta tekstiilivirtaa. Nextiili on parhaillaan eturivissä toimittamassa kotitalouksien loppuunkulutettuja vaatteita ja kodintekstiilejä uuteen, maanlaajuiseksi kasvavaan kierrätykseen.


Jätelaitosten verkosto yhteistyötoimijoineen on käynnistänyt poistotekstiilien keräyksen ja jatkojalostuspilotin. Siinä käytöstä poistettuja tekstiilejä kierrätetään mekaanisesti kuiduiksi, joita voidaan käyttää uusien tuotteiden raaka-aineena. Lounais-Suomen Jätehuollon vetämä pilottiprosessi tähtää koko Suomen kuluttajapoistotekstiilit käsittelevään jalostuslaitokseen.


Haalistunut ja rikkinäinen kangas
Poistotekstiilipilotin kierrätykseen sopii esimerkiksi rikkinäinen ja kauhtunut tekstiili, kunhan se on puhdas.

Poistotekstiilillä tarkoitetaan omistajansa käytöstään poistamaansa tekstiiliä. Kyse on isosta asiasta, sillä tutkimusten mukaan Suomessa kertyy poistotekstiilejä vuosittain kymmeniä tuhansia tonneja, keskimäärin 15 kiloa per henkilö. Valtaosa menee vielä energiantuotantoon.


Yleisten ekologisten paineiden lisäksi EU:n jätedirektiivi ja maamme uusi jätelaki tuovat lähivuosina konkreettisia vaatimuksia tekstiilien kierrätykseen. Suomessa jätelain mukaiseen tekstiilijätteen keräykseen ja kierrätykseen aiotaan päästä vuonna 2023, pari vuotta ennen EU:n velvoitetta.


Kierrätykseen vain kuiva, puhdas ja hajuton tekstiili

Nextiili toimii yhtenä keräys- ja lajittelupaikkana, jossa poistotekstiilipilottiin sopivat erotellaan muista materiaaleista ja lajitellaan käsin jatkojalostusta varten.


Suuri osa kotitalouksien käytöstään poistamista tekstiileistä voidaan vielä käyttää uudelleen sellaisenaan, mikä on selvästi ekologisin ratkaisu. Ne ohjataankin myyntiin, erilliskeräyksiin tai lahjoituksiin. Uudelleenkäyttöön kelvottomat tekstiilit pyritään ohjaamaan kierrätykseen.


Kierrätykseen, kuten uuteen poistotekstiilipilottiin, käy ainoastaan kuiva, puhdas ja hajuton tekstiili. Likaisia, haisevia tai kosteita materiaaleja ei kannata kuljettaa tekstiililajitteluun lainkaan, vaan ne tulisi laittaa suoraan sekajätteeseen.


Hygieniasyistä myös käytettyjen alusvaatteiden, sukkien ja sukkahousujen paras osoite on kodin oma sekajäte. Tekstiilipilotti ei ota vastaan mattoja, pehmustettuja tuotteita, nahkaa tai turkista. Näitä voidaan kuitenkin lajittelussa ohjata käytettäviksi uudelleen.


Jos tekstiili ei ole uudelleenkäytettävissä tai materiaalina kierrätettävissä, se hyödynnetään energiaksi polttamalla.


Lajiteltu poistotekstiili toimitetaan Lounais-Suomen Jätehuollon käsittelylinjastolle Paimioon. Pilotissa tekstiiliä kierrätetään uusiomateriaaliksi, jota kierrätysteollisuus voi hyödyntää valmistaen kuiduista erilaisia uusiotuotteita. Hyvässä tapauksessa kuiduista voidaan tehdä esimerkiksi lankaa tai kangasta.

Rikkinäinen vaate

Miksi ja miten tekstiilit kierrätykseen?

Tekstiilien tuotannon ja jatkokäytön ongelmat ovat tavallisen kuluttajan näkökulmasta järkyttävän suuria. Tekstiiliteollisuuden arvioidaan olevan maailman toiseksi saastuttavin teollisuudenala öljyteollisuuden jälkeen. Se on myös valtava vedenkuluttaja: monissa selvityksissä kerrotaan esimerkiksi yhden t-paidan valmistuksen käyttävän noin 2 700 litraa vettä. Paita saattaa kulkeutua jopa käyttämättömänä tekstiilijätteeksi, jota kertyy käsittämättömiä määriä ympäristön ongelmaksi.


Tekstiilit ovat huomattavasti vaikeampia kierrättää kuin jo nyt ekopisteissä erilliskerättävät materiaalit. Uudet mahdollisuudet helpottavat kankaankuluttajan eko-omatuntoa. Tekstiilien erilliskeräyksiä hyväntekeväisyyteen ja rajattuun hyötykäyttöön on ollut pitkään, mutta aina mietityttää, ovatko omat vaaterievut niissä pikemminkin haitaksi kuin hyödyksi – etteivät ne vain lisäisi hyödyttömien vuorta jossakin valtavassa lajittelukeskuksessa tai köyhässä maassa. Kotimaassa työllistävä ja toteutettava erilliskeräys ja jatkojalostus tuntuu pitkään toivotulta, hienolta askeleelta parempaan.


Kuusi kuntien jätelaitosta, muun muassa Pirkanmaan Jätehuolto, rakentaa Suomeen parhaillaan poistotekstiilin keräysverkostoa. Jätelaitokset järjestävät kotitalouksien poistotekstiilille keräyksen ja esilajittelun omilla alueillaan. Erilliskeräys on tarkoitus laajentaa valtakunnalliseksi lähivuosien aikana.


Tekstiilin kerääminen on tarkkaa, ettei se pääse pilaantumaan. Jos materiaali on likaista tai ummehtunutta tai sekaan pääsee esimerkiksi kosteutta tai tekstiilituholaisia, koko erä on helposti pilalla ja silloin oikea osoite on sekajäte. Tekstiilipilotti voi luoda uutta vain puhtaista, kuivista ja hajuttomista tekstiileistä.


Pussitanpa siis ikäloput tekstiilini ja vien ne Nextiilin keräykseen kohtalaisen hyvällä omatunnolla. Kun kerran niiden oma elinkaari on väistämättä päätöksessään, jospa ne voivat syntyä uudestaan muina kuituina ja olla mukana hyvässä muutoksessa!


- Heli / Nextiili


Lähteitä ja lisää aiheesta:


Comments


bottom of page