top of page

Tekstiilihuolto: napin ompelu

Oletko koskaan ollut tilanteessa, vaikkapa juhliin lähdössä, jossa yhtäkkiä vaatteestasi lentää nappi irti eikä sinulla ole varavaatetta tilalle? Tai onko kenties juuri kaupasta ostamassasi takissa napit olleet heikosti kiinni ja ne jäävät käteen heti takkia päälle pukiessa? Napin ompelu on taito, joka jokaisen kannattaa opetella vaikka edellämainittujen tilanteiden varalta. Vaikka et muuten käsitöitä harrastaisikaan, ei pienestä ompelusetistä eteisen kaapissa varmasti ole haittaa: hyvä olisi hankkia ainakin muutama varanappi, silmäneuloja ja vähintään tumma ja vaalea lanka.


nappeja, lankaa, sormustin ja sakset napittoman villakangastakin päällä.
Napin ompelemiseen et tarvitse montaa tarviketta: varanapit, silmäneulat ja lanka riittää. Sormustin auttaa varsinkin paksujen kankaiden ompelussa.

Napin ompelu on tyylilaji

Napin kiinnitystapoja on yhtä monta kuin napin kiinnittäjiäkin. Kun nappi pysyy paikoillaan, kestää käyttöä ja ompelujälki on omaan makuun riittävän siisti, on nappi onnistuneesti kiinnitetty.

Mies ompelemassa nappia villakangastakkiin.
Tulitikkukikka on hyvä keino saada napille liikkumavaraa.

Tiedotustiimimme kotijoukoilla testattiin kuinka napin ompelu sujuu. Tässä testihenkilö muistelee sivarissa oppimaansa ompelutapaa: Kun napin ja kankaan väliin sujauttaa tulitikun (tai napin päälle, jolloin tulitikku jää langan ja napin väliin), jää napille riittävästi kaulaa. Ohuemmille kankaille nuppineula tulitikun sijaan riittää.


Kaulan ollessa tarpeeksi pitkä (sen pitäisi olla vähintään yhtä pitkä kuin kankaan, jossa napinläpi sijaitsee, paksuus on), nappi mahtuu paikoilleen ja pysyy kiinni. Se ei pullahtele pois napinlävestä tai kiristä kankaita liikaa. Napin kiinnityksessä on siis hyvä huomioida materiaalin paksuus ja tietenkin se, että napit ommellaan napinläpien kanssa samoille kohdille.


Mikäli napitus tulee kovalle käytölle on hyödyllistä ommella pienempi tukinappi kankaan nurjalle puolelle, niin liike ja hankaus muodostuu kahden napin välille eikä rasita väliin jäävää kangasta.Tarkemmat ohjeet

Mainiot ohjeet niin reiällisten kuin kannallisten nappien ompeluun löydät mm. Marttojen sivuilta.

Tässä linkki kuvalliseen ohjeistukseen.


Loved by NXT | NextiiliComments


bottom of page