top of page

Tee se itse: kauratyyny

Kauratyyny on kiva kaveri, josta on helpotusta moneen vaivaan ja kolotukseen. Kauratyyny on edullinen ja nopea valmistaa kierrätysmateriaaleista. Tyynyä voi käyttää tarpeen mukaan joko kylmänä tai lämpimänä. Viilennys onnistuu pakastimessa ja lämmitys mikrossa (n. 2 min) tai uunissa (80–100 C°:ssa n. 10 min). Lämmityksen aikana kauratyynyä tulee vahtia. Mikroon ja uuniin on hyvä asettaa tyynyn kanssa astia, jossa on vettä: vesihöyryn ansiosta kaura ei pääse kuivumaan liikaa ja syttymisriski pienenee. Muista aina poistaa päällinen ennen tyynyn lämmitystä. 


Kauratyynyllä on monia käyttökohteita. Se lämmittää mukavasti nukkumaan mennessä kylmiä varpaita, saattaa helpottaa kuukautiskipuja, niskan ja hartioiden jumeja ja nivelkipuja. Viilennettynä tyyny voi auttaa lihasrevähdyksissä, päänsäryssä ja tuomaan helpotusta kuumiin aaltoihin. 


Kauratyyny naisen olkapäällä
Kauratyynyssä, kuten muissakin tyynyissä, on hyvä käyttää pesun kestävää tyynynpäällistä, sillä itse tyynyn peseminen vaatii ompeleiden purkamista ja tyynyn uudelleen kiinniompelemista. Tyynynpäällisellä tuotteesta saa myös omannäköisen.


Ohjeet kauratyynyyn


MATERIAALIT:


  • esim. pellavakangasta tai puolipellavaa sekä tyynyyn että tyynyliinaan

  • kuorittua kauraa


TEE NÄIN:


  1. Yläkuvan kauratyyny on valmistettu pellavakankaasta ja sen koko valmiina on n. 20 cm x 40 cm, joten sitä varten leikkaa kaksi suorakulmiota kooltaan 22 cm x 42 cm. Voit myös tehdä hartioiden yli riittävän version, esimerkiksi n. 20 cm x 60 cm voisi olla hyvä.

  2. Neulaa etu- ja takakappaleet oikeat puolet vastakkain. Ompele sivusaumat ja huolittele ne siksak-ompeleella tai saumurilla. Muista jättää täyttöaukko toiseen päätyyn. 

  3. Käännä tyyny oikein päin, saumat sisäpuolelle. Kulmat saat siististi ja terävästi käännettyä käyttäen esimerkiksi sukkapuikkoa apuna. Ompele halutessasi tyynyn keskelle sauma, jotta jyvät jakautuvat tasaisemmin. Varmista että sauman molemmille puolille jää tarvittavan paljon täyttöaukkoa. 

  4. Täytä tyyny kauralla, suppilo/tratti on tässä hyvä apuri. Tyynyn täytteenä on käytetty kuorittua kauraa, tähän versioon käytimme sitä n. 900 g. Kauraa voi ostaa marketeista ja eläinkaupoista linnunruokaosastolta. Ompele täyttöaukko umpeen käsin. 

  5. Valmista kauratyynylle pestävä päällinen muutamaa senttiä kauratyynyn kokoa isommista paloista. Jätä tyynynpäällisen toinen pääty auki. Huolittele reuna ja käännä taite sisäpuolelle. Ompele sauma. Kiinnitä solmimisnauhat.

Kaksi kauratyynyaihiota, sakset, mittanauha ja nuppineulapaketti pöydällä.
Tyynyaihiot vaiheessa 2: neulaaminen ja reunojen ompelu. Muista jättää täyttöaukko.

Kuorittua kauraa lasipurkissa pöydällä
Kuorittua kauraa voi ostaa marketeista ja eläinkaupoista linnunruokaosastolta.

Pellavainen kauratyyny ja sen kaksi päällistä pöydällä
Kaksi päällistä ja kauratyyny valmiina.

Loved by NXT | Nextiili


Commentaires


bottom of page