top of page

Tee se itse: kestotalousliinat ja kestovanulaput

Kestotaloustuotteiden määrä kotitalouksissa kasvaa ihmisten ajatellessa yhä enemmän arjen valintojensa vaikutuksia ympäristöön. Siinä missä kertakäyttötuotteet ovat hygieenisiä ja helppoja, niiden aiheuttama jäte- ja ympäristökuorma mietityttää monia. Lisäksi on huomattu, että kestotuotteet tulevat pitkässä juoksussa edullisemmaksi.

Ollakseen valinnoissaan ekologisempi ei tarvitse aikamatkata 150 vuoden taakse, kasvattamaan itse pellavat käsipyyhkeisiin ja opetella kehräämään lankaa. Markkinoilta löytyy valmiina monenmoista kiertotalouden mukaista tuotetta, ja esimerkiksi kestotalousliinat sekä ihonhoidossa käytettävät kestopesulaput/kestovanulaput löytyvät useiden kauppojen ja kädentaitajien tuotevalikoimista. Mikäli kuitenkin sormesi syyhyävät päästä ompeluhommiin, kokosimme perusohjeet kestotalouspyyhkeiden ja -vanulappujen tekoon tähän blogitekstiin.


Kestotalouspyyhkeitä ja -vanulappuja joulupaketoituna kultakantisen peltirasian päällä.
Kestotalouspyyhkeitä ja -vanulappuja kannattaa tehdä kerralla useampia, jotta pyykinpesuväli pitenee, mutta myös koska kestotuotteet ovat mainio lahja kiertotaloudesta kiinnostuneelle.

Materiaalit

Kestotalouspyyhkeisiin valitsimme käytettyjä pellava- ja puolipellavaliinoja, jotka ovat pehmentyneet mukaviksi ja imukykyisiksi monien pesukertojen saatossa. Tähän käy erityisesti sellaiset keittiöpyyhkeet, jotka ovat jostain kohdin jo hieman hiutuneet tai joihin on tullut reikiä. Myös vohvelikankaiset puuvillapyyhkeet soveltuvat tehtävään. Puuvilla ja pellava kestävät tarvittaessa keittopesun, joten hygienisyydestä ei tarvitse tinkiä. Tekokuituisia materiaaleja ei tähän projektiin kannata valita, sillä niiden imukyky on varsion heikko.


Kestovanulappuihin käytimme pehmeäksi pestyjä puuvillafroteepyyhkeitä, joihin oli käytössä tullut reikiä tai värjäytymiä/valkaisuainetahroja. Toiseksi kankaaksi valitsimme samoja pellava- ja puolipellavaliinoja kuin kestotalouspyyhkeisiin (käytimme leikkuuylijäämiä), jotta puhdistuslapuissa olisi myös sileää pintaa. Myös puuvillaflanelli olisi varteenotettava materiaali ja miellyttävän pehmeä ihoa vasten.


 

Ohjeet


KESTOTALOUSPYYHKEET
  1. Leikkaa pellavaliinoista käyttötarkoitukseesi sopivan kokoisia suorakaiteen mallisia paloja (esim. 23 cm x 21 cm). Vältä mahdollisuuksien mukaan hiutuneimpia ja reikäisiä kohtia. Me leikkasimme lisäksi suorakaiteiden nurkat pois, jotta reunoista tulisi mahdollisimman symmetriset ommeltaessa.

  2. Huolittele saumurilla tai ompelukoneen siksakilla kangaspalojen reunat. Me emme kääntäneet reunoja vaan jätimme ne saumurisaumalle henkilökohtaisen preferenssin takia – paksut saumat eivät miellyttäneet visuaalisesti eivätkä tunnu mukavalta ainakaan käytettäessä näin ohutta materiaalia.

  3. Viimeistele työ pujottelemalla saumauslangat neulan avulla saumuriompeleen sisään.



KESTOVANULAPUT
  1. Leikkaa frotee- ja pellavakankaista valitsemasi kokoisia ympyröitä. Me teimme omistamme halkaisijaltaan 7 cm.

  2. Yhdistä kaksi kangaspalaa (yksi froteinen ja yksi pellavainen) neulaten ne yhteen.

  3. Ompele reuna saumurilla tai ompelukoneen siksakilla.

  4. Päättele ommel samaan tapaan kuin kestotalouspyyhkeissä.




Kuinka käyttää kestotuotteita?

Käytä kestotalouspyyhkeitä talouspaperin tapaan siellä missä tarvitaan. Huuhtaise tarvittaessa käytön jälkeen ja kuivata ilmavasti. Pese 60 asteessa muun pyyhepyykin seassa. Halutessasi voit myös käyttää 90 C° valkopesuohjelmaa. Älä käytä huuhteluaineita pyyhepyykissä, jotta pyyhkeiden imukyky pysyisi hyvänä. Suosi esimerkiksi pyykkietikkaa huuhteluaineen sijaan.


Kestovanulappuja käytetään tavallisten vanulappujen tapaan meikin poistoon tai muihin ihonhoitorutiineihin. Poista enin lika lapuista saippualla ja haalealla vedellä heti käytön jälkeen. Kuivata ilmavasti ennen konepesua. Pese pesukoneessa, pesupussia  käyttäen, esim. pyyhkeiden kanssa. Nämäkin kestävät tarvittaessa keittopyykin. Ripusta kuivumaan esim. sukankuivaustelineeseen.




Jenny | Nextiili

Aiheeseen liittyvät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page