Furoshiki on alkujaan japanilainen kankaantaittelutapa, jota on käytetty tavaroiden pakkaamiseen ja kuljettamiseen. Se on vähemmän muodollinen tapa kuin fukusa, jota käytetään lahjojen paketoimiseen ja tarvikkeiden puhdistamiseen japanilaista teeseremoniaa varten.
Furoshikin käyttö lahjakääreenä ympäri maailman sai tuulta purjeisiin 2000-luvun alussa ja nykyään se on erittäin suosittu ekologisempi vaihtoehto kertakäyttöisille paperikääreille. Suomessa osattiin toki taitella furoshikeja jo aiemminkin, sillä yksinkertaisimmillaan se tarkoittaa kankaista eväsnyyttiä puukepin nokassa, ja varmaan ainakin vanhimmat meistä muistavat koulumatkat tai jännittävän eväsretken vanhemman solmiman nyytin kera.
Perinteisesti furoshiki on taiteltu silkistä tai puuvillasta, mutta nykyään usein käytetään myös viskoosia, nylonia tai polyesteriä. Kangaspalat ovat yleensä neliön muotoisia, esim. 45 cm x 45 cm tai 70 cm x 70 cm ja lahjan koko tulisi olla kolmasosa furoshikin koosta. Molemmin puolin kuvioitujen kankaiden teemoissa toistuu usein haikarat, kilpikonnat ja männyt.
Tiedotustiimiläisemme käyttävät furoshikia niin lahjakääreenä kuin eväskassina, mutta näppärästi laukkuun sujahtava (tai kaulalla tai hiuksissa pidettävä) huivi tai kangaspala voi pelastaa extempore-kauppareissunkin, jos ostoksia tulee tehtyä enemmän kuin pelkin käsin voi kantaa.
Ideakuvissamme keskityimme lahjojen paketointiin. Käytimme kääremateriaalina vintageosastolta ja Loved by NXT:n tulevien tuotteiden valikoimista bongattuja ohuita silkki- ja puuvillahuiveja kuin myös läpikuultavia sifonkihuiveja, mutta mikään ei estä paketoimasta lahjaa vaikka hieman rouheammin pellavaliinaan. Furoshikin tapauksessa myös lahjakääre voi olla osa lahjaa. Kuvalliset ohjeet ja lisää tietoa taittelutekniikoista löydät tästä Ylen artikkelista.
Tiedotustiimi + Loved by NXT | Nextiili
Komentarze