top of page
Kiertotalous.jpg

Vastuullisuus

KIERTOTALOUS ON TOIMIA

YMPÄRISTÖMME HYVÄKSI

Nextiili vastuullisuus.jpgVastuullisuustyö
 

KESKEINEN PERIAATE
 

Nextiili ry haluaa olla vastuullisuuden edelläkävijä tekstiilin kierrätyksen toimijoiden joukossa. Lajittelemme yhteistyökumppanimme Pirkanmaan jätehuollon toimeksiannosta koko Pirkanmaan kotitalouksien tekstiilipoistot. Olemme vastaanottaneet Pirkanmaan poistotekstiilejä vuodesta 2021 ja tällä hetkellä noin 60% meille lahjoitetuista materiaaleista pystytään hyödyntämään uudelleen joko sellaisenaan tai uusien tuotteiden raaka-aineina. 

 

Viime vuosien tekstiilimassojen kasvun myötä myös energiajakeen määrä on lisääntynyt. Teemme työtä ohjataksemme lahjoittajia oikeanlaisen materiaalin kierrätykseen, jotta energiajakeen määrä saataisiin laskuun. Tavoitteenamme on pienentää energiajakeen määrä 20 %:iin vuoden 2024 loppuun mennessä.  

 

Paikallisen uudelleenkäytön mahdollisuudet ovat laajat: tarjoamme yrittäjille tekstiilimateriaalien keräyspalvelun, kivijalkaliikkeestämme ja verkkokaupastamme löytyy laaja valikoima kierrätystekstiilejä vaatteista käsityömateriaaleihin. Teemme hyväntekeväisyyttä paikallisesti lahjoittamalla tekstiiliä järjestöjen kautta apua tarvitseville.

 

Teemme työtä lahjoittajien, asiakkaiden ja yhteistyökumppaneiden kanssa. Käytämme harkiten meille lahjoitetun materiaalin ja osallistumme aktiivisesti kierrätystekstiilialan osaamisen kehittämiseen mm. olemalla mukana erilaisissa hankkeissa kuten KIERTO –Kiertotaloudesta kasvua -hankkeessa (Lue lisää hankkeistamme täältä). Meille on myönnetty Yhteiskunnallinen yritys -merkki. Nextiili ry on yhteiskunnallista hyvää tekevä yhdistys, jolle ekologisuus, yhdenvertaisuus, hyvä hallintotapa ja kehittäminen että erinomainen asiakaskokemus ovat tärkeitä arvoja.

Lajiteltu tekstiilimaara 2022.jpg
TEKSTIILINKIERRÄTYS LUKUINA

Vuonna 2023 kierrätitte kauttamme
 

320 000

kiloa tekstiiliä
 Vastuullisuusohjelmamme painopisteet

VastuualueetSanastoa

 • Miten lahjoitan tavaraa Nextiiliin?
  Voit tuoda lahjoituksesi (puhtaat, kuivat ja hajuttomat tekstiilit, lue tarkemmat ohjeet täältä) Nextiili-myymälään tai Nekalan ja Lielahden kierrätyskeskuksiin myymälöiden aukioloaikoina. Suurempien tavaraerien kohdalla pyydämme ottamaan etukäteen yhteyttä Nextiilin lajitteluun, puh. 050 353 9173 (arkisin klo 10-15).
 • Pitääkö lahjoitustavarat lajitella itse?
  Jotta lahjoitettu materiaali voitaisiin kierrättää, on kotona hyvä tehdä seuraavanlainen peruslajittelu: 1) valmiiksi puhtaat, hajuttomat ja karvattomat tekstiilit Nextiiliin tulevaan kassiin. 2) likaiset ja/tai haisevat (varastonhaju tai esim. voimakas pesuaineen haju ) pesukoneeseen ja kuivina ja pesupuhtaina Nextiiliin tuotavaan pussiin. Mikäli sinun ei ole mahdollista pestä materiaalia, kuuluu se silloin laittaa sekajätteeseen, sillä silloin se voidaan hyödyntää ainoastaan energiantuotannossa. 3) selvästi sekajätteeseen kuuluvat tekstiilit (esim. käytössä olleet alusvaatteet ja sukat, leikkuujäte/pienet kangastilkut, homeiset ja haisevat tekstiilit –lue tarkempi lista täältä) laitetaan jo kotona sekajätteen mukana jätelaitokselle.
 • Mitä lahjoitetulle tavaralle tapahtuu?
  Lahjoitukset lajitellaan huolellisesti ja kaikki uudelleen- ja uusiokäyttökelpoinen tavara laitetaan myyntiin Nextiiliin ja kierrätyskeskuksiin tai toimitetaan yhteistyökumppanien kautta avustustyöhön. Kierrätykseen kelpaavat materiaalit toimitetaan lajiteltuna kotimaisille yhteistyökumppaneille teolliseen jatkojalostukseen. Kierrätyskelvottomat materiaalit toimitamme energiajakeena Tammervoiman hyötyvoimalaitokselle, jossa siitä tuotetaan sähköä ja kaukolämpöä. Kaatopaikalle emme kuljeta mitään.
 • Mitä myymättä jääneelle tavaralle tapahtuu?
  Myymättä jäänyt tavara pyritään ensisijaisesti vielä tarjoamaan alennettuun hintaan myymälässämme, minkä jälkeen se lahjoitetaan yhteistyökumppaneiden kautta avustustyöhön tai toissijaisesti hyödynnetään materiaaleina sellaisenaan tai ohjataan kierrätystä varten jatkojalostukseen.
 • Viedäänkö vaatteita ulkomaille?
  Uudelleenkäyttöön lahjoittamamme tavara pyritään ohjaamaan mahdollisimman tehokkaasti paikalliseen avustus- ja opetustyöhön yleishyödyllisten toimijoiden kautta. Lahjoitamme vaatteita ja muita materiaaleja mm. tekstiilialan ammattiinopiskelijoille, työpajoille, katkaisu- ja selviämisasemille sekä ensi- ja turvakodeille. Ensisijaisesti lahjoitukset pyritään pitämään Tampereen ja Pirkanmaan alueella ja toissijaisesti Suomessa. Emme ohjaa materiaalia ulkomaille.
 • Minne voin viedä käyttökelvottomat vaatteet ja tekstiilit?
  Nextiiliin voi tuoda myös käyttökelvottomia vaatteita ja tekstiilejä, sillä pesupuhtaina ja kuivina/hajuttomina ne voivat hyvinkin soveltua kierrätykseen esimerkiksi Paimion jatkojalostuslaitoksessa. Märät, homeiset tai ummehtuneet tekstiilit ovat kierrätykseen kelpaamatonta materiaalia ja näin ollen sekajätettä, eikä niitä kannata tuoda Nextiiliin. Myös rikkinäiset kengät kuuluvat sekajätteeseen. Käyttökelvottomia vaatteita otetaan vastaan myös joissakin vaatekaupoissa. Mahdollisuuksien mukaan voit myös itse myydä tekstiilisi kirpputorilla.
 • Miksi kierrättäminen kannattaa?
  Käytetyn esineen ympäristöjalanjälki on uuteen verrattuna minimaalinen. Materiaalien uusiokäyttö puolestaan säästää ympäristöä vähentämällä neitseellisten raaka-aineiden, veden ja energian tarvetta, ja samalla se myös synnyttää uusia tuotteita, palveluita ja teknologioita ja luo siten uusia työpaikkoja. Koska suuri osa teollisuuden raaka-aineista on tuontitavaraa, materiaalien kierrättäminen on myös sijoitus Suomen kansantalouteen.
 • Mihin Nextiilin tuotto menee?
  Kaikki tuotto käytetään Nextiilin toimintaan ja sitä kautta työllistämistyöhön, syrjäytymisen ehkäisemiseen, ekologisesti kestävän tulevaisuuden luomiseen ja kiertotalouden edistämiseen.
 • Saatte lahjoitukset ilmaiseksi, miksi pyydätte tuotteistanne rahaa?
  Vaikka emme toiminnallamme tavoittele voittoa, meidän on silti kyettävä huolehtimaan samat toiminnasta johtuvat kulut kuin kenen tahansa muunkin. Kustannuksia kertyy toimitilojen lisäksi siitä, että meillä on asiantunteva henkilöstö lajittelemassa saamiamme lahjoituksia (yli 300 000 kiloa vuodessa), sillä osa materiaalista on muuta kuin kierrätyskelpoista materiaalia. Paljon vaivaa nähdään siihen, että lahjoitukset valmistellaan joko uudelleenkäyttöön myymälämme tai jonkin muun toimijan kautta tai uusiokäyttöön. Lajittelemme myös uudelleenkuidutettavaksi menevät materiaalit tarkasti eri jakeisiin, jotta mahdollisimman suuri osa saadaan hyötykäyttöön.
 • Millä tavalla kierrätyskeskukset ja Nextiili kytkeytyvät toisiinsa?
  Olemme yhteistyökumppaneita ja toimimme samoissa tiloissa Lielahdessa, osoitteessa Harjuntausta 3A. Nextiili perustettiin vuonna 2015 vastaamaan vaatteiden ja tekstiilien kierrätyksestä Pirkanmaan kierrätys ja työtoiminta ry:ssä, josta se itsenäistyi omaksi yhdistyksekseen keväällä 2021.
 • Kuinka paljon tavaraa käsittelette vuodessa?
  Vuonna 2019 Nextiili käsitteli yli 300 000 kiloa tekstiilejä, joista uudelleenkäyttöön meni 80%, uusiokäyttöön 5% ja energiajakeeksi 15%. Käsiteltävän materiaalin määrä on kasvanut vuosittain keskimäärin 30–35%. Vuoden 2020 vastaavat luvut koronasulusta huolimatta olivat 315 000 kiloa.
 • Keitä teillä on yhteistyökumppaneina?
  Noin 15% meille lahjoitetusta tavarasta lahjoitamme eteenpäin yleishyödyllisille toimijoille kuten Tampereen kaupungille, oppilaitoksille, yhdistyksille, seurakunnille ja kehitysapujärjestöille. Olemme myös mukana valtakunnallisessa Telaketju-hankkeessa kehittämässä teollisen mittaluokan tekstiilikierrätysratkaisua Suomessa. Parhaillaan pilotoimme Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n ja Pirkanmaan Jätehuolto Oy:n kanssa tekstiilin lajittelua jatkojalostukseen. Toimimme yhteistyössä Pirkanmaan kierrätys ja työtoiminta ry:n kanssa ja väyläämme heille käyttökuntoista tekstiiliä.
 • Voinko tulla teille töihin?
  Ehkäpä hyvinkin! Nextiiliin on mahdollista tulla esimerkiksi työkokeiluun, työssäoppimisjaksolle tai palkkatuettuun työhön. Työn ohella tarjoamme tarvittaessa koulutusta, valmennusta, tukea ja ohjausta. Nextiili ry lajittelee tavaroita, ei ihmisiä – meille kaikki ovat lähtökohtaisesti tervetulleita töihin. Tiedustelut sähköpostitse info@nextiili.fi Katso myös avoimet työpaikkamme
 • Keitä teillä on töissä?
  Nextiili työllistää vuodessa noin 18 henkilöä. Osa käy lyhyessä harjoittelussa tai työkokeilussa, toiset taas viipyvät pidempään esimerkiksi palkkatuetussa työssä, oppisopimuskoulutuksessa tai hanketyössä ja osa on vakituisessa työsuhteessa. Koulutustaustaltaan ja työhistorialtaan henkilökunta on hyvin moninainen.
 • Mikä on keräyspalvelu?
  Keräyspalvelu on Nextiilin yrityksille ja muille yhteisöille tarjoama palvelu. Jos teillä on tarvetta esimerkiksi tietyn aikakauden tuotteille tai suurelle määrälle tietynlaisia materiaaleja, lajittelijamme voivat poimia lahjoitusten joukosta tarvitsemanne. Tarjoamme palvelua sekä kaupallisiin että epäkaupallisiin tarkoituksiin. Tutustu palveluun täällä. Lisätiedot arkisin klo 10–15 puhelinnumerosta +358 50 353 9173.
 • Voitteko tarjota puvustusapua taidetuotantoomme?
  Keräämme yrityksille ja yhteisöille esimerkiksi puvustukseen tai rekvisiitaksi. Jos teillä on tarvetta esimerkiksi tietyn aikakauden vaatteille, voimme tarvittaessa järjestää teille erilliskeräyksen. Tiedustelut: Helena Käppi (050 353 9173).
 • Voimmeko tulla tutustumiskäynnille Nextiiliin?
  Totta kai! Ota yhteyttä, niin sovitaan aika. Tiedustelut: Helena Käppi (050 353 9173).
 • Miten yritykseni tai yhteisöni voi osallistua Nextiilin toimintaan?
  Olemme aina avoimia kierrätystä, kiertotaloutta, työllistämistä ja yhteisöllisyyttä edistävälle yhteistyölle. Ota yhteyttä toiminnanjohtaja Sari Tuomaalaan (050 439 2329) ja kerro lisää ideastasi!
 • Yritykseni etsii vaate- ja tekstiilialaa tuntevia työntekijöitä, pystyttekö auttamaan?"
  Todennäköisesti kyllä! Nextiilin työntekijöiltä löytyy monipuolista osaamista erilaisista vaatetukseen ja tekstiiliteollisuuteen liittyvistä työtehtävistä. Ota yhteyttä toiminnanjohtaja Sari Tuomaalaan (050 439 2329), niin mietitään yhdessä, miten voimme olla avuksi.
 • Enter your answer here

VASTUUALUE 1
 Ympäristövastuu
 

Tekstiilin kierrätys on ympäristöteko, mutta miten Nextiili minimoi kierrätyksen ympäristöhaitat ja mitä muuta teemme ollaksemme paras mahdollinen yhteistyökumppani ympäristölle? Tekstiilinlajittelu on nyt tärkeämpää kuin koskaan, sillä lajiteltavan tekstiilin määrä kasvaa ja 2023 Suomessa voimaan astunut jätehuoltolaki velvoittaa jätehuoltotoimijoita ja kotitalouksia kierrättämään poistotekstiilit omana jakeenaan. Ympäristövastuun tarkastelu ei ole yksiselitteistä, ja toimimme perustuen tämänhetkiseen tutkimustietoon sekä reagoiden uuteen. Pohjaamme toimintaamme muun muassa Telaketju-hankkeen selvityksiin sekä Suvi Tannin Measuring environmental benefits for Nextiili ry (2022) -opinnäytteeseen. Mittaamme meillä lajiteltavia tekstiilimassoja osataksemme paremmin arvioida toimintamme ympäristövaikutuksia. Jotta toimintamme kuormittaisi luontoa mahdollisimman vähän, pyrimme vähentämään energiajakeemme määrää ja kierrätämme tekstiiliä jätelain etusijajärjestyksen mukaisesti. 

 

Pyrimme lajittelemaan ja hyödyntämään tekstiilit paikallisesti parantaaksemme tekstiilimassojen kiertoon päätymisen mahdollisuuksia ja pienentääksemme ympäristökuormitusta. Jaamme tietoa tekstiilien asianmukaisesta hoidosta ja niiden kierrätyskelpoisuudesta, jotta niitä voitaisiin hyödyntää mahdollisimman pitkään. Myös työn lomassa huomioimme ympäristön erilaisin valinnoin: suosimme kestotuotteita, kierrätysmateriaaleja ja huomioimme energiankulutustamme sitä vähentävin toimin. Sähkömme tuotetaan vesivoimana, olemme hankkineet nosto-oville pvc-verhot lämpöhukan pienentämiseksi ja vähentäneet sisälämpötilaa 1,5°C astetta. Me Nextiilissä kannamme vastuuta ympäristöstä niin suurissa kuin pienissäkin asioissa.

 

Nextiili ympäristövastuu.jpg
Ympäristövastuu
Nextiili kassa.jpg

VASTUUALUE 2
 Yhteiskunnallinen vastuu
 

Haluamme olla tekstiilin kiertotalouden ja vastuullisen toimintatavan edistäjä. Nextiilin tuotto käytetään sen toiminnan ylläpitämiseen. Työllistämme pidempään työttöminä olleita työnhakijoita. Työntekijöillämme on mahdollisuus työn lomassa kouluttautumiseen, työelämätaitojen kehittämiseen ja yhteiskunnallisesti arvokkaan työn tekoon. 

 

Pidämme huolta työntekijöidemme osaamisesta sekä hyvinvoinnista, jota mittaamme hyvinvointikyselyin ja ylläpidämme ottamalla huomioon jokaisen työntekijän yksilökohtaiset tarpeet ja toiveet. 

 

Yhteistyömme oppilaitosten kanssa luo osaamista tekstiilin uudelleenkäytön ja kierrätyksen saralla. Nextiilissä voi suorittaa näytöin tutkinnonosia. Yhteistyöoppilaitostemme opiskelijoille tarjoamme opiskelijaetuja. 

Yhteiskunnallinen vastuu

Nextiilille on myönnetty keväällä 2023 Yhteiskunnallinen yritys -merkki. Nextiilin tekemä yhteiskunnallinen hyvä on monimuotoista. Huolehdimme kotitalouksille tarpeettoman tekstiilin kierrätyksestä, tarjoamme heikommassa työasemassa oleville työtä ja koulutusta sekä lisäämme toiminnallamme kiertotalousosaamista. Emme maksimoi tuotteidemme hintoja, sillä pidämme kiertotaloutta tärkeämpänä arvona kuin tuottojen suuruutta. Ohjaamme myös materiaalia hyväntekeväisyyteen.

VASTUUALUE 3
 Hyvä hallintotapa
 

Nextiilissä toimitaan yhdenvertaisesti, mikä tarkoittaa työntekijöiden oikeuksien suojelemista, tasapuolista kohtelua, heidän lakisääteisten oikeuksiensa tunnustamista ja heidän osallistumisensa rohkaisemista. Mittaamme henkilökuntamme hyvinvointia hyvinvointikyselyin, joiden pohjalta osaamme tehdä tarvittavia muutoksia toimintaan ja työympäristöön. Huomioimme mahdollisuuksien mukaan jokaisen työntekijämme työkykyyn vaikuttavat haasteet. Olemme voittoa tavoittelematon yhdistys. Nextiilin hallitus määrittää riskienhallintaa strategian ja budjetoinnin avulla. Mahdolliset voitot käytetään toiminnan kehittämiseen. Teemme aktiivista kehitystyötä tekstiilinkierrätyksen parissa paikallisten ammattioppilaitosten kanssa. Olemme mukana Renet-verkostossa, jossa pyritään kasvattamaan tekstiilien uudelleenkäyttöä maanlaajuisesti. Keräämme myös tilastotietoja käsittelemistämme materiaalivirroista ja määristä luodaksemme toimivan ja ajantasaisen strategian toiminnallemme. Haluamme asioinnin meillä olevan mahdollisimman mutkatonta. Tavoitteemme on tehdä myymälässä asiointi selkeäksi. Opastamme asiakkaita tekstiilin kierrätykseen ja materiaalihankintoihin liittyvissä asioissa. Tarjoamme ohjeet tekstiililahjoituksen valmistelemiseksi, otamme tekstiilejä vastaan useassa eri kohteessa Tampereen seudulla ja lajittelemme tekstiilipoistot asiakkaan puolesta kiertoon. Kehitämme asiakaskokemusta kyselytiedon perusteella. Keväällä 2023 tehdyn asiakaskyselyn mukaan 90 % vastaajista kokee Nextiilin myymälässä asioinnin mukavana ja lahjoittamisen helppona.

Nextiilin vastuullisuus.jpg
Hyvä hallintotapa
bottom of page